Két örök életű tölgy – Lengyel év kezdődött Csongrád Megyében

A Csongrád Megyei Közgyűlés fenntartásában lévő Horváth Mihály Gimnázium fogadta elsőként a “Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből” c. tizennégy tablóból álló kiállítást. Ma délelőtt a “Csongrád Megyei Lengyel év 2009” programsorozat megnyitóján Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete is szólt a megjelent vendégekhez, és az iskola tanulóihoz.

A lengyel és a magyar Himnusz hangjai után Varga Márta, a megyei önkormányzat sajtószóvivője ismertette dióhéjban a kiállítás történeti hátterét. Szólt arról, hogy a megye tíz testvérkapcsolata között a húsz évre visszanyúló lengyelországi Lódz vajdasági kapcsolat milyen nagy jelentőséggel bír.
A Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna felidézte a programsorozat tervezett legfontosabb állomásait, így elmondta, hogy a kiállítás tablóit minden megyei fenntartású középiskolában bemutatják a tanév folyamán. A kiállítási anyaggal állítanak emléket többek között a hetven évvel ezelőtti lengyel-magyar határ visszaállításához vezető eseményeknek. Emlékeznek a mindenkori lengyel-magyar barátságra, az egymásnak nyújtott folyamatos segítségre, a szolidaritás megnyilvánulásaira. Az elnök asszony közös értékeink megóvására figyelmeztetett. “Mint két örök életű tölgy, úgy kapcsolódik egymáshoz népünk sorsa”- fogalmazott. Az emlékév programjai között Csongrádon középiskolai hét, Mórahalmon emléktábla avatás szerepel. Elkészítik továbbá Csongrád megye magyar és lengyel nyelvű turisztikai kiadványát is.


Joanna Stempinska, aki 1992 óta diplomata, és három éve országa budapesti nagykövete, köszönettel nyugtázta a látottakat. Kiemelte, hogy a példa értékű kezdeményezés nagyban szolgálja a fiatalok – akik ma már szabad országban élhetnek – ismereteinek bővülését. Méltatta a testvérkapcsolatok jelentőségét, és örömmel nyugtázta, hogy nem csak a megye, de Szentes városa is ápol testvérkapcsolatot lengyelországi településsel. A kulturális együttműködés mellett azonban a gazdaságiak tartalékaira is utalt.

A vendégek szerény ajándékot is hoztak. Magyar Anna a közgyűlés gondozásában megjelent két nyelvű történelemkönyvet adott át az intézmény történelem szakos pedagógusainak azzal, hogy ezt a tankönyvet minden megyei fenntartású intézmény szaktanára megkapja.


A program zárásaként dr. Zakar Péter, a Megyei Közgyűlés alelnöke rendhagyó történelemóra keretében az 1848-49-es események lengyel-magyar közös vonatkozásairól, Bem tábornok életéről, valamint a lengyel katonai légió létrejöttéről tájékoztatta az érdeklődőket.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz 

 

Egy hozzászólás “Két örök életű tölgy – Lengyel év kezdődött Csongrád Megyében” bejegyzésre

  1. Folytatás Kistelek:

    Kistelek a következő állomása a “Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből” című vándorkiállítás „útjának”. A tárlatot a „Csongrád Megyei Lengyel Év 2009” programsorozat keretében először Szentesen, a Horváth Mihály Gimnáziumban nézhették végig a diákok. A kisteleki Árpád Fejedelem Gimnázium Gazdasági és Informatikai Szakközépiskolában február 4-ig marad a 14 tabló.
    A lengyel-magyar barátság nem csak egy formális kapcsolat, nem csak politikusok találkoznak egymással – erről beszélt a megnyitón Sándor Attila, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke. Mint fogalmazott, „nagyon ritka az ilyen történeti és kulturális szempontból is élő kapcsolat két nemzet között, mi szinte majdnem napi kapcsolatban vagyunk testvérmegyénkkel”. Ez nemcsak Csongrád megyére igaz, hanem például magára Kistelekre is. Tavaly például több lengyel látogatója is volt Kisteleknek: Łodz Vajdaság delegációja a Kistér-TÉSZ-szel ismerkedett meg, de járt a településen Tadeusz Kaczor tiszteletbeli konzul.
    A „Csongrád Megyei Lengyel Év 2009″ eseményei Kárpátalja „hazatérésének”, a lengyel-magyar határ 70 évvel ezelőtti helyreállításának és a lengyel menekültek magyarországi befogadásának állítanak emléket. Az eseménysorozat célja a lengyel-magyar barátság ápolása, az, hogy ez az érték eljusson a diákokhoz is, és, hogy méltó helyre kerüljön minden magyar polgár gondolkodásában.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.