Emlékest a professzor tiszteletére

Ma reggel sajtótájékoztatóra voltunk hivatalosak a Szentes Házba, ahol megtudtuk, hogy dr. Bugyi István professzor január 3. születésnapja alkalmából Szentes Város Önkormányzata emlékestet szervez január 10-én 18 órától, ugyanitt.  

A sajtótájékoztatón részt vett Torday Henrietta, az önkormányzat kommunikációs referense, Szirbik Imre polgármester, dr. Szécsényiné Csergő Judit, a Bugyi hagyaték gondozója, valamint házigazdaként Németh Viktor idegenforgalmi ügyintéző, aki utalt arra, hogy a ház tavalyi megnyitása óta otthona Prof. Dr. Bugyi István hagyatékának. Szentes kiváló sebészorvosa 120 éve született, ebből az alkalomból emléke előtt rendezvénnyel tisztelegnek.

Szirbik Imre polgármester azt emelte ki, hogy bár az orvosszakmai fejlődés töretlen, az eszmeiséget azonban, amely Bugyi professzor nagyságát örök időkre beírta városunk történetébe, mindig ápolni kell. Emberi magatartása mind a kórház orvosaként, mind vezetőjeként személyére irányította nem csak a város, az ország, egész Európa orvostársadalmának figyelmét, kórházunkat messze földön elismert intézménnyé tette. A mai modern korban is a gyógyító ember példája a szakmai társadalom számára – mondta.

1985 évtől kezdte el dr. Szécsényiné Csergő Judit és Zsoldos főorvos – Bugyi professzor barátja – a tárgyi és dokumentum hagyaték összegyűjtését. Juditka örömmel jelentette be, hogy az 1920-as évektől a professzor mindennapi munkájához kapcsolódó emlékek egyre gyarapodnak. Az eszközök, a történetek fontos láncszemek a gyógyítómunka fejlődésének dokumentálásában. Kiemelte, hogy a professzor idejében egyetlen sebészet létezett, a szakterületre specializálódás tevékenysége idején vette kezdetét. A kiemelkedő Ember, az irodalmár Bugyi professzor és Juditka édesapja, mint megyei alispán, az 1920-as évek közepén a kórház fejlesztésén munkálkodtak. A közös munka a családokat is közel hozta egymáshoz.

Torday Henriettától megtudtuk, hogy az emlékest a Szentes Házban január 10-én 18 órától várja mindazokat, akik a professzorra emlékezni szeretnének, megtehetik egy-egy közös történet felidézését, esetleg van a birtokukban olyan emléktárgy, amit szívesen bemutatnának, vagy akár a kiállított hagyaték részévé tennének.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Előzmények: www.varosivisszhang.hu/?p=26811
www.varosivisszhang.hu/?p=27683

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.