Szakmai vélemény a szentesi ügyelet helyzetéről

November 28-án a helyi MSZP meghívására Szentesre látogatott, és az ifjúsági házban lakossági fórumot tartott Komáromi Zoltán, szentesi születésű fővárosi háziorvos, szakpolitikus. A fórum témája az orvosi ügyelet áthelyezéséről született képviselő-testületi döntés utóélete és jövőbeni következménye volt.

Komáromi Zoltán a megjelenteket tájékoztatta arról, hogy amennyiben az önkormányzat, mint kötelező feladatát, átadja az ügyelet működtetését más üzemeltető számára, ezzel a háziorvosok mentesülnek az ügyelet, kötelező ellátása alól. Elmondta, hogy az elmúlt tíz évben egy Szentes nagyságú település OEP finanszírozása az ügyeletet ellátó személyzet bérköltségét fedezte, a helyi önkormányzat az üzemeltetés további költségeit mintegy 11 millió forint összegben viselte.

A jövő évi tervezett számok, ismeretei szerint mintegy 60 milliós, a korábbihoz képest dupla annyi költséget jelentenek, beleértve a megemelt ügyeleti óradíjakat is. Az üzemeltetés az önkormányzattól 27,5 milliós önrészt vár majd el. Itt számításba kell venni, mondta, hogy az ügyeletet biztosító vállalkozás a saját fenntartására a költségek 20%-át, azaz havi 1 millió forintot vissza fog tartani.
Aggályos továbbá, hogy a következő háziorvosi rendelésig nem halasztható életveszélyes esetek ellátása az ügyelet és a Mentőállomás (kórház) közötti távolság miatt hogyan lesz megoldható, és valójában kik fogják az ügyeletet ellátni. Hozzátette, szükség szerint az Állami Egészségügyi Központ véleménye is fontos lehet a vitás kérdések tisztázása érdekében. (te)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.