1956 emléke – Büszkeségpontot avattak a szentesiek

Az emlékmű.Október 22-én délután rendezte Szentes Város Önkormányzata jubileumi ünnepségét az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. Az ünnepség zászlófelvonással vette kezdetét, majd az önkormányzat, pártok és társadalmi szervezetek képviselői megkoszorúzták a kopjafát. Az ünneplő tömeg ezután a jubileumra, Máté István és felesége által készített Büszkeségpont avatási ünnepségére gyülekezett a Rózsa Gábor téren.

Az ünnepi műsor részeként Gáspár Tibor színművész Tamási Lajos: Piros a vér a pesti utcán c. versét szavalta el. 1956-os emlékműsorával ajándékozta meg továbbá a szentesieket az Andrássy művészházaspár és közreműködött a városi Fúvószenekar is.

Gáspár Tibor színművész szavalt.

Pillanatfelvétel.

56-os elődeink szolidaritásból, emberségből, emberi nagyságból mutattak példát – mondta Szirbik Imre polgármester.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő gyermekkori élményeit is felidézve emlékezett:

Dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszéde az emlékmű előtt.

Minden forradalmunk győzedelmeskedett, 1848 1867, a Kiegyezés után, 1956 három évtized, vagy még annál is több idő múltán. Dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra is figyelmeztetett, hogy a rendszerváltást a lelkekben is be kell fejezni. Sajnálattal állapította meg, hogy sokak Kádár János személyében még mindig nagy államférfit látnak. Követői, a mai ellenzék, brüsszeli diktátumokat szolgalelkűen, megalkuvóan végrehajtó magatartását is kifogásolta, kijelentette: a politikai 2/3 ma is, a békeidőkben, forradalmi erő. Történelmi hibát követnek el, ha most sem sikerül leszámolni a Kádár- rendszerrel.

A Büszkeségpont avatása.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Szirbik Imre polgármester és Dr. Lázár János miniszter közösen leplezték le az emlékművet, amelyet a történelmi egyházak képviselői megáldottak. Az önkormányzat, pártok és társadalmi szervezetek az emlékezés virágaival, koszorúival tisztelegtek a hősök emléke előtt.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Az Andrássy házaspár műsora.

Az egyházak képviselői megáldották az emlékművet.

Az emlékmű oldalról.

Feszült figyelemmel.

Ünneplők1.

Ünneplők2.

Ünneplők3.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.