Horgászoknak – Hiányzik az amur a Kurcából…

Hianyzik-az-amur-a-Kurcabol.Tisztelt Horgásztársaim! Lassan vége a nyárnak, igaz ez nem jelenti, hogy a horgászatnak is. A mostani nyári időjárás, a kánikula és az eső váltogatása nem feltétlenül kedvezett a fogási eredmények alakulásának.

A Kurca vizének mozgása is gyengébb volt az elmúlt évekhez képest, mivel a sok eső miatt nem volt szükség, öntözésre. Így nem került átemelésre, csak minimális mennyiségű víz. Szerintem mindnyájan tapasztaljuk és látjuk, hogy erősen elszaporodtak a vízinövények a Kurcán. Gondolok itt elsősorban a hínárra. A városi szakaszon a legnagyobb mértékű a vízinövények jelenléte. Ez sajnos azt mutatja, hogy a legutóbbi halpusztulás alkalmával nagy mennyiségű amur (képen) pusztult el. Mint tudjuk, az amur növényevő, és megfelelő mennyiségű amur kordában is tudja tartani a vízi növényzet túlszaporodását. Tavasszal a zsenge növényhajtásokat lerágva, meggátolja a hínár, a sulyom, és egyéb növények növekedését. Sajnos azt is tudjuk, hogy az új Halgazdálkodási törvény nem teszi lehetővé az amur telepítését, mivel tájidegen hallá lett minősítve. Mondhatom sajnos, mivel az amur nagyon jó sporthal, sok horgász kedvence. Viszonylag gyorsan növő, a kifejlett példányok a 20-30 kg-ot is elérhetik. A Kurca régen híres volt kapitális állományáról. Az amurra jellemző, hogy testtömegének naponta akár 140 %-át is képes elfogyasztani. Persze ez nyári időszakban jellemző, mivel kedveli a meleget. Tehát törvény ide- törvény oda, hiányzik az amur a vízből.
Jelenleg vizeink minősége közepesnek mondható.
Halőreink folyamatosan járják vizeinket, ha van rá lehetőség, a rendőrség segítségét is igénybe véve.
Ha bármi gyanúsat, vagy szabálytalankodót láttok, jelezzétek időben halőreinknek, hogy intézkedni tudjanak annak érdekében, hogy megóvjuk halállományunkat.
Horgásztársi üdvözlettel: Kalamusz Endre

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.