Tudja-e Ön? – A pozsonyi csata üzenete

Árpád_emlékmű_Ópusztaszer.Immáron 1109 éve annak az elődeink által vívott győztes csatának, amely a „Pozsonyi csata” néven kerül említésre a történelmi tárgyú munkákban, s csupán futólag említve a hivatalos történelemkönyvekben, pedig óriási jelentőségű volt, amely máig ható.

A hivatalos történelemírás bizony nagyon mostohán bánik ezzel a világraszóló diadallal, viszont annál inkább sulykolja a magyar fiatalok fejébe a vesztes csatákat, úgy, mint Mohácsot, Muhit, Don-kanyari tragédiát…
Nem árt tehát felidézni, mi is történt 907 júliusában, mik voltak az előzményei? Az Árpád vezetésével a Kárpát-medencébe bejövő magyarokat sem a nyugati, sem pedig a keleti bizánci erőközpontok nem nézték jó szemmel, mert egy új, erős hatalmi központ kialakulásától tartottak. Megjegyzendő, hogy a korabeli bizánci krónikák a honfoglaló magyarokat szkítákként emlegetik. UGROS ELIMINADOS ESSE! Annyit jelent, irtsátok ki a magyarokat! Ezt a hadiparancsot adta ki hivatalosan IV. Gyermek Lajos, a keleti frankok királya, de vélhetően Thietmar salzburgi érsek volt a parancs értelmi szerzője. Árpád vezetésével Pozsony alatt 907. július 4-7. között a magyar könnyűlovas íjász csapatok háromszoros túlerőt – az akkori ellenünk felvonuló egyesült európai hadat – győzték le. Megmaradásunknak a szentistváni államalapításnak előzménye, sőt előfeltétele volt a pozsonyi csata. Nem túlzás azt állítani, hogy a pozsonyi győztes csatát megvívó elődeinknek köszönhetjük, hogy megmaradtunk, és még ma is csodálatos nyelvünkön szólhatunk.
Ez a győzelem szilárdította meg pozíciónkat a Kárpát-medencében. Igazán üdvös lenne végre ezt a győzelmet a helyén kezelni és részletesen is tanítani fiataljainkkal, jelentőségéhez mérten a tananyag szerves részévé tenni, hiszen ha nem ismerjük a múltunkat, nem érthetjük a jelenünket sem. Vagy éppen ez a cél?
Dr. Dóczi Margit
Fotó: Ópusztaszeri Árpád emlékmű

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.