Testsúlykontroll program az Egészségfejlesztési Irodában – Harc a kilókkal

Illusztráció.A WHO felmérése szerint minden 4. felnőtt a túlsúlyos állapotot is felülmúlva, elhízott egészségügyi kategóriába tartozik. Nem csak a zsíros, olajos ételek, hanem inkább a mozgásszegény életmód az elhízás oka Magyarországon.

A National Health Service England vezetője szerint 5-7% testsúlycsökkentéssel, több mint felére csökken az esélye a cukorbetegség kialakulásának. Az elhízás olyan komoly problémákhoz vezethet, mint szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, sőt, egyes rákfajták is megelőzhetők, ha odafigyelünk az étkezésre, nem fogyasztunk túl sok vörös húst és zsírt, illetve rendszeresen mozgunk.
2015-ben vette kezdetét a Szentesi Egészségfejlesztési Iroda legújabb komplex testmozgási és étrendi elemekből álló, kifejezetten túlsúlyosaknak megalkotott programja. A Testsúlykontroll csoport keretében az indulás óta három csoport is közelebb kerülhetett fogyással, egészséges életmóddal kapcsolatos céljaihoz, jelenleg pedig a negyedik csapat szállt ringbe.

A csoportba egyszerre 15 ember vehet részt. A jelentkezők különböző kritériumok alapján vállnak jogosulttá a programban való részvételre. Elsődleges szempont, hogy a jelentkező BMI értéke 25-ösnél magasabb legyen, ez ugyanis a „túlsúlyos” kategória. Minden jelentkező egy állapotfelmérésen vesz részt, ahol kiszámítjuk a BMI értéket, megmérjük a testsúlyt, testkörfogatokat, testzsír százalékot, koleszterin és vércukor szintet, valamint a vérnyomást. Ezek ismeretében térünk rá a táplálkozási és testmozgási szokások megbeszélésére, felmérésére, különböző irányított kérdések alapján. A kérdőív kitér a mozgásszervi panaszokra, korábban űzött sportokra, ételallergiákra, speciális étrendet igénylő betegségekre is. Fontos, hogy a jelentkező olyan mozgásszervi, ill. szív-érrendszeri betegséggel ne rendelkezzen, melynek állapota a program elkezdésével súlyosbodhatna. Elengedhetetlen feltétel továbbá, hogy az első és az utolsó edzésen kötelező a részvétel, a megengedett hiányzások száma 2 alkalom. A program alap eleme a rendszeres testmozgás és az egészségesebb étrend kialakítása. A Testsúlykontroll csoport jelenleg 16 irányított funkcionális edzésből, illetve szabadon választott mennyiségű kardio típusú edzésekből áll a szabadban, illetve a program által biztosított, térítésmentesen igénybe vehető edzőteremben. Mivel a fogyás elérése, az egészségesebb táplálkozással való ismerkedés, a rendszeres fizikai aktivitás bevezetése az életvitelbe rendkívüli akaraterőt és kitartást igényel, ezért az iroda és a program edzője folyamatosan bátorítja, támogatja a csapattagokat személyesen, valamint a csoport számára létrehozott zárt Facebook csoporton keresztül, ahol receptekkel, tanácsokkal is segítik a résztvevőket.
Az első edzés alkalmával egy Fittségi állapot felmérés történik, melyből az edző következtetni tud a csapat erőnléti állapotára, ízületi mozgékonyságára. A felmérő eredményeit feljegyzi, majd az utolsó edzésen is megismétlődik a mérés, ezért fontos az első és utolsó edzéseken való részvétel.

A programot idáig 45 fő kezdte el, 41 fő járta végig a 16 alkalmat és vett részt a felmérőkön. Ezek alapján mind a leadott kilók mennyisége, mind az erőnléti felmérők eredménye bizakodásra ad okot. Az első csoport mintaprogram jelleggel indult, ahol több jelentős súlycsökkenés is történt a program két hónapja alatt, majd ez folytatódott további kettő programon keresztül az újabb résztvevőkkel. Fontos hangsúlyozni, hogy minden programban résztvevő, túlsúlyos testtömeg index kategóriába esett, de ezen felül testsúlyban, test körfogatokban, nemben és életkorban eltérőek voltak, így nem lehet csak egyetlen csoporttag eredményeit kiemelni. Elmondható, hogy átlagosan 3-4 kg-os fogyást értek el mindegyik programban.
A fittségi állapot felmérők a programban résztvevő munkatársak számára is meglepő eredményeket hoztak. A felmérő mozgásanyaga igen egyszerű, könnyen kivitelezhető gyakorlatokból áll, – guggolás, fekvőtámasz, kitörés, ellentétes kar-láb emelés, alkartámasz- egy perc alatt kell minél több szabályosat elvégezni. Itt is meg kell említeni, hogy többféle szintű fizikai aktivitású egyén vett részt a csoportokban, de átlagosan elmondható, hogy az első és az utolsó felmérőnél a csapattagok megduplázták az első órán elért eredményeiket, tehát több szabályos ismétlést tudtak végrehajtani a fentebb említett gyakorlatokból.
Minden csoporttal megbeszélésre kerülnek a programban szerzett élményeik, a pozitívumok a negatívumok, mit csinálnának másképp, mit tanácsolnak a következő csoportoknak. Minden csoport elmondja, hogy hasznukra vált a programban kapott étrend, ami miatt szükség volt a napi 4-5 étkezés betartására, a program után az étrend alapelveire építve, új receptekkel folytatják az életmódváltást. Sokan továbbra sem hagyták abba a testmozgást, néhányan maradtak a funkcionális edzésnél, néhányan másféle mozgásformában találták meg az örömüket. Gyakran látogatnak vissza irodánkba önszántukból időközi mérésekre, ahol hitelesített mérlegünkkel és testzsír mérő készülékeinkkel regisztrálni tudjuk az elért változást.

A program jó lehetőséget ad arra, hogy a két hónap alatt a mindennapok részévé váljon a testmozgás, valamint az étrend betartásával az életmódváltás is elkezdődik, átformálódik a résztvevők szemlélete, egyre tudatosabban állítják össze ételeiket. Felmérőkön való általában pozitív eredmények, az edzésről edzésre való feladatmegoldások további motivációt, önbizalmat adnak a sikeres folytatáshoz. A program önmagában nem hoz eredményt, ha nem párosul hozzá jó adag kitartás és akaraterő. Mindenki ugyanazt a lehetőséget kapja, egyénenként dől el, hogy ki mennyire tud vele élni.
infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA.A testsúlykontroll programról és egyéb más testmozgás programjainkról, étrendi tanácsadásunkról érdeklődjön bizalommal munkatársainknál.
Telefonszámunk: 638/313-244 263-as mellék, E-mail címünk: efi@szentesi-korhaz.hu Címünk: Szentes, Sima F. u. 44-58. Rendelőintézet, I. em. 118. Ügyfélfogadás: H-Cs. 13:00-16:00.
Czakó-Kádár Viktória

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.