SZJA bevallás 2015-ben

Kánvási Katalin 2016.A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT. ügyvezetője, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó-
és járulékszakértő rovata.

A magánszemélyek bevallása most esedékes. A határidő május 20-a lesz.
Fontos, hogy aki papíralapon adja be, ne felejtse el aláírni. Lehetőség van elektronikus beadásra azok számára, akik rendelkeznek ügyfélkapuval. Természetesen az így elkészített adóbevallást nem kell aláírni. Csongrád megye vezet az elektronikus bevallásokkal a magánszemélyek esetében az ország többi megyéjéhez képest.
Azok a magánszemélyek, akik nyugdíjasok és semmilyen jövedelmük nincs a nyugdíjon kívül, nem kell adóbevallást adniuk. Azok, akik egyszerűsített foglalkoztatottak voltak 2015-ben, és ezen kívül nem volt jövedelmük, szintén nem kell, hogy adóbevallást készítsenek abban az esetben, ha nem lépték túl a reájuk irányadó kereseti szintet, amely 8 általános iskolai végzettséget igénylő foglalkoztatás esetében napi 4.830,- Ft. Ha valakit legalább középiskolai végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatnak, akkor reá az 5.620,- Ft / napi mentes határ érvényes. Ha több fizetést kaptak ennél egy napra, akkor a felette lévő részt be kell vallani és le kell adózni.
A nappali tagozatos tanulóknak az ösztöndíjuk után nem kell adóbevallást készíteniük. Viszont, ha csak egy napot is betegek voltak, akkor már igen, ugyanis a 10 napos betegszabadság és a táppénz összege is Szja alapot képező jövedelem.
Ha valaki Gyed-en van, az bevallandó a kiadott igazolás alapján, viszont a Gyes öszszegéből már nincs Szja levonás, így bevallási kötelezettség sem merül fel, ha egyébként nincs az adóalanynak más miatt bevallási kötelezettsége.
Ha valaki a megszerzéstől számítva 5 éven belül értékesíti a lakóingatlanát, neki szintén kell adóbevallást készítenie. Bármilyen más ingatlan esetében 15 évig kell a tulajdonában lenni ahhoz, hogy ne kerüljön adóbevallás alá ez a tétel. Ha valaki belül van a jelzett éveken, de nem keletkezett jövedelme az ügyleten, azt nem kell bevallani. Ilyen eset lehet az, ha kevesebbért, vagy pont annyiért tudta értékesíteni az ingatlant, mint amennyiért megvette, illetve hozzájutott.

A családi kedvezmény igénybevétele esetén ne felejtkezzenek meg a járulékkedvezmény igénybevételének a lehetőségről sem. Igaz, beharangozták azt, hogy a gyermekek csak adóazonosító jel birtokában szerepeltethetők a bevallásokban, végül ezt még nem tették kötelezővé 2016-ban, tehát továbbra is lehet a természetes azonosítókat használni a bevallások kitöltése során. Az egy év csúszásnak pedig az az oka, hogy a NAV nyilvántartása szerint még nagyok sok gyermeknek nem kérték ki a szülők az adóazonosító jelét. Így ezek a szülők még megkapták a 2016-os évet arra, hogy pótolják a hiányosságokat.
A terv az, hogy 2017-ben már tényleg csak adóazonosító jel birtokában lehet családi kedvezményt igénybe venni! Erre az intézkedésre pedig azért van szükség, mivel a vizsgálatok számos esetben megállapították, hogy mindkét szülő külön-külön (természetesen szabálytalanul) igénybe vette az adókedvezményt. A számítástechnikai rendszerek összefuttatásával, és az adóazonosító jel kötelező használatával az ilyen jellegű “dupla” visszaigénylés lehetősége megszűnik.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.