Pénzhez jut a kórház – Vészhelyzetben már felszáll a helikopter

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő ma délelőtti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Egészségügyi Minisztérium 16 milliárd forint összegű pénzmaradványából a szentesi ellátórendszer is részesedik ezekben a napokban.

Az összeget az intézmények szabadon használhatják fel, de az elsősorban a kórházak adósságállományának csökkentésében tesz jó szolgálatot. A dr. Bugyi István Kórház, amely mintegy száznegyvenezer ember ellátására jogosult, kiemelt intézmény, tizenöt éve megyei fenntartású. Tartós adósságállományának jelentős részét faraghatja le a számára megítélt 90 millió forint nem várt támogatásból. 5 millió forintot fordíthat a krónikus betegek ellátására, míg a járóbeteg ellátás 17,2 millió forint segítséget kap, – hallhattuk.

Szirbik Imre a légimentőbázisról, amelynek átadási határideje december 10. volt, úgy nyilatkozott, hogy a műszaki átadás megkezdődött, várhatóan január közepén indíthatja a Légimentő Kht. a mentést. A szükséges engedélyek megszerzése időt vesz igénybe, ám amennyiben szükség van rá, mert vészhelyzet következne be, a helikopter fel tud szállni.

Szólt továbbá a kórházhoz kapcsolódó pályázati elképzelésekről is. Egyrészt román-magyar határmenti együttműködés keretében Zsombolya kórházával közösen terveznek jelentős fejlesztési forrásokat szerezni, valamint új műtéti blokk építésében is gondolkodnak. Az új diagnosztikai tömb azonban még a távolabbi jövő ígérete. Az építkezéssel a kórház több régi épületét váltanák ki, amelyek egy része elbontás után a parkolófelületeket növelné, míg más részében betegségmegelőző tevékenységek kaphatnának helyet.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.