2016 évtől jelentős változások az épületenergetikai szabályozásban

Elérhetőségek.Magyarország Európai Uniós tagságából adódó kötelezettségei miatt 2016. januárjától gyökeresen megváltozik az épületek energetikai szabályozása.

Kiket érint elsõsorban a radikális változás?

Szinte minden lakáspiaci szereplõt, felújítani vagy új épületet építeni szándékozót.
Már éppen kezdtük megszokni az energetikai tanúsítvány színes diagramját az energetikai osztályok I-A+-ig terjedõ skáláját, máris tanulhatjuk az új besorolásokat. 2016. január 1-tõl a JJ-AA++ közötti intervallum jellemzi majd az új szabályozás szerinti energetikai minõséget.
Amíg a 2016. január elseje elõtt mûködõ rendszer egy betûjellel jellemezte az épület vagy épületrész besorolását, addig az új szabályozás két betût használ. Erre azért van szükség, hogy a két eltérõ rendszer és az abban kiállított tanúsítvány egymástól megkülönböztethetõ legyen.

Mi lesz a régi tanúsítványokkal?

A tanúsítvány 10 évig érvényes.
DE! A már meglévõ tanúsítványok 2016. január elsejétõl nem használhatóak fel változatlanul.
A korábban készült tanúsítványokat az országos nyilvántartási rendszer automatikusan átváltja az új rendszerbe annak érdekében, hogy azok továbbra is érvényesek legyenek. Az ingatlan tulajdonosa vagy a korábbi tanúsítvány megrendelõje elektronikus formában, díjmentesen igényelheti az új besorolást tartalmazó öszszefoglaló pótlapot az Országos Építésügyi Nyilvántartási (OÉNY) rendszertõl.

Mi történik a korábbi B, A, és A+ -os besorolású ingatlanokkal?

A korábbi B és az annál jobb energetikai minõségû épületek (épületrészek, lakások) esetén az új szabályozás további követelmények kielégítését irányozza elõ, ami nem teszi lehetõvé az automatikus átváltást. Ennek megfelelõen a BB besorolás magasabb energiahatékonyságot képvisel, mint a korábbi B besorolás. Ebbõl következik, hogy a korábbi B, A, A+ minõsítésû tanúsítványoknak az automatikus átsorolás CC-nél jobb minõsítést nem fog adni.
Ha a CC besorolással nem elégszünk meg, mert korábban B vagy annál jobb minõsítéssel rendelkezett az ingatlanunk, érdemes tanúsító szakember segítségét kérnünk és újratanúsíttatni az épületet.

Egy új fogalom, amivel meg kell ismerkednünk!

KNE, vagyis Közel Nulla Energiaigényû épületek.
Annak érdekében, hogy ösztönözzék az energiahatékony építkezéseket, az uniós szabályozásnak megfelelõen meghatározásra kerültek a közel nulla energiaigényû épületekre vonatkozó követelmények. A tanúsítási rendszer is ezekhez az új követelményekhez lett illesztve.
A KNE energiaigényt képviselõ BB besorolás megszerzéséhez nagy hõszigetelõ képességû szerkezeteken túl legalább 25%-ban megújuló energiát hasznosító rendszerrel kell rendelkeznie az épületnek.

ET. Diagramm.

Használatbavétel csak KNE fogyasztással!

A magyarországi KNE követelmények kifejezetten az új épületek létesítésére vonatkoznak.
Messzinek tûnhet még a 2021. január elseje, de építkezéskor gyorsabban repül az idõ!
Jogszabály szerint ekkortól már csak KNE energiaigényû épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt.
A magyar szabályozás több lépcsõben bevezetve, átmeneti lehetõséget biztosít azok számára, akik még nem szeretnék KNE szintûre építeni épületüket. Ennek megfelelõen, aki 2020. december 31-ig használatba veszi az új épületét, még enyhébb követelményeknek felelhet meg.
Ennek ellenére érdemes jó elõre gondolkodni és már most “közel nullára” terveztetni!

Mire számíthatunk, ha felújítani vagy bõvíteni szeretnénk otthonunkat?

Ebben az esetben is érdemes körültekintõen eljárnunk. Egyrészt, hogy teljesítsük az épületünkkel szemben elvárt aktuális követelményeket, másfelõl pedig ezt a lehetõ leggazdaságosabban tegyük.
Más az elvárás jelentõs bõvítés és jelentõs energetikai célú felújítás esetén, ha saját erõbõl valósítjuk meg a beruházást, vagy ha pályázat során állami finanszírozást is igénybe veszünk. Szintén befolyásoló tényezõ, hogy milyen határidõvel tudjuk mindezt megoldani.
A felújítást, bár nem kötelezõ, mégis érdemes a KNE épületek szintjére (BB besorolásúra) végezni annak érdekében, hogy a felújított épület versenyképes maradjon a jövõben is.

Újdonság a többlakásos épületek
tanúsításában is!

2016. január elsejétõl a legalább hat lakásos épületek tanúsítása elvégezhetõ az épület (nem lakás!) tényleges energia számlái alapján is. Ugyanakkor nem minden esetben készülhet mért fogyasztás alapján tanúsítvány, mivel az ehhez szükséges hiteles mûszaki feltételek nem mindig adottak. A mérés alapján készült tanúsítvány csak 3 évig lesz érvényes, utána újra el kell készíttetni.

* * *

A fenti összefoglalót tájékoztatásnak és egyben gondolatébresztõnek szántuk. Minden részletre természetesen nem tudtunk kitérni, csupán az általunk legfontosabbnak tartott változásokat próbáltuk kiemelni. Ha építkezés, lakossági energia megtakarítási célú pályázat, ingatlan értékesítés vagy egyéb okból további információra van szükség, szívesen állunk rendelkezésre. (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.