Az EKAER rendszerről

Katalin Team Kft. A Katalin Team Adó- és Pénzügyi Tanácsadó KFT. ügyvezetõje, Kánvási Katalin közgazdász, igazságügyi adó- és járulékszakértõ
rovata.

Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenõrzõ Rendszer bevezetésével az alábbi fontos tudnivalókat ajánlom szíves figyelmükbe:

A jogszabály január 01-tõl hatályos, de január  31-ig nincs büntetés a mulasztás: az új rendszer helytelen, vagy nemleges használata miatt.
Az végezhet szállítási tevékenységet a kormányrendeletben meghatározott árukra, aki rendelkezik érvényes EKAER számmal.
A rendszer zárt: a fuvarozás megkezdése elõtt meg kell kérni a számot. Menetközben végigkísérik a fuvar útját, illetve a mélységi ellenõrzések is megszaporodnak a VÁM részérõl, hiszen most már pontosan tudni fogják, hogy hova és mikor érdemes menni ellenõrizni. Illetve tudni fogják azt is, hogy mit fognak a rakományban találni (és nem csak üres kocsik rohangálnak az országban, illetve ki- és be az országból – az ÁFA csalások miatt). Ha megérkezik a rakomány, be kell jelenteni a fogadónak a NAV felé, hogy megérkezett.
Tehát minden érintettnek a szállítmány elindításakor, illetve ha hozzá érkezik a szállítmány, a szállítmány megérkezésekor adatszolgáltatási kötelezettsége van a NAV felé.
Aki élelmiszer szállítással, fogadással foglalkozik, szükséges részére egy úgynevezett FELÍR szám, melyet minden érintett a NÉBIH-tõl postai úton megkap. Ezt is rá kell majd írni a nyomtatványra, amit a NAV-hoz kell beküldeni.
A kocsi addig nem indulhat el, amíg meg nincs az EKAER szám.
Tehát csak EKAER szám birtokában végezhetõ:
– útdíjköteles gépjármûvel, közúton (ami néhány éven belül ki lesz terjesztve a vízi-, vasúti- és légi szállításra is) szállított bármely termék,
– nem útdíjköteles gépjármûvel, közúton végzett, kizárólag a meghatározott törvényi feltételeknek megfelelõ kockázatos termék EU-n belüli beszerzése és értékesítése, egyéb célú behozatala és kivitele, illetve belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történõ adóköteles értékesítés.
Az EKAER szám kérését a NAV-tól minden esetben a fuvarozás megkezdése elõtt el kell intézni.
Kockázatos termék esetében további feltétel a biztosítékadási kötelezettség teljesítése. Nem kell annak az adózónak biztosítékot fizetnie, aki benne van a köztartozás mentes adatbázisban, illetve már két éve mûködõ vállalkozás. A biztosíték összege az EKAER számhoz tartozó ellenérték 15%-a.

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma, amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem, juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: katalin2012@invitel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-1707.   (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.