A Szent Miklós templom újraszenteléséről

A szentesi görögkeleti templom újraszentelésén.A szentesi Myrai Szent Miklósnak szentelt templom 1786-ban tehetős görög családok adományaiból épült, melyet 2014-ben a Darányi Ignác terv pályázata és Szentes Város Önkormányzata közreműködésével sikerült felújítani. A munkálatok befejezéseként került sor január 4-én a templom újraszentelésére.

Az Isteni liturgiát Arszeniosz Kardamákisz Metropolita, a Konstantinápolyi egyetemes Patriarchátus magyarországi és közép-európai exarchája celebrálta az ortodox keresztény egyház papjai, diakónusai közreműködésével. A szertartáson elismerték Horeftos Konstantin a templom gondnoka segítő munkáját. Részt vett a liturgián Dimitris Yannakakis, a Görög Köztársaság magyarországi nagykövete, de Szirbik Imre polgármester is.

Az Isteni Liturgiát Arszeniosz Kardamákisz Metropolita Magyaroroszági és Közép-európai Exarcha celebrálta.

Tizenöt önálló ortodox keresztény egyház tartozik a konstantinápolyi patriarchátus fennhatósága alá. A keleti és nyugati kereszténység kölcsönös közeledése 1965-től datálható.

A szentesi Myrai Szent Miklósnak szentelt templom tehetős görög családok adományaiból 1786-ban épült.

Myrai Szent Miklós püspökről: Patara városában vélhetően Krisztus után 245-ben gazdag család gyermekeként látta meg a napvilágot. Szüleit a járványok idején elveszítette, az árva neveltetését apja testvére felügyelte. Kolostorban nőtt fel, majd a papi hivatást választotta. Saját és egyháza vagyonát 52 évig tartó püspöksége alatt a szegények gyámolítására fordította. 342. december 6-án hunyt el, a róla elterjedt és fennmaradt legendák a Mikulás ajándék hozó hagyományát alapozták meg, hiszen adományait ablakon át, kéményen keresztül is képes volt eljuttatni a rászorulókhoz. Adakozó kilétét legtöbbször igyekezett titokban tartani.

Fotók: D. T.  

Templombelső részlete a liturgia idején.

A templom a Darányi Ignác terv keretében újulhatott meg.

A liturgián részt vett Kalota József protopresbiter, Fuzek Borisz atya más papok és diakónusok.

A szentesi Myrai Szent Miklósnak szentelt templom tehetős görög családok adományaiból 1786-ban épült. A pravoszláv egyházra jellemző bizánci szertartáshoz igazodó a templom belső elrendezése

A Szent Biblia felmutatása.

A templom belső a kívülről áradó fényben.

Püspökké szentelés.

A görögök jellegzetes kenyeréből részesülhettek a megjelentek.

A felújított templomban minden szombaton 10 órától Isteni liturgiára várják a hívőket.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.