30 év után újra “varázsolt” a P. Mobil

A felvétel a szentesi koncerten készült október 4-én. Forrás a zenekar hivatalos holapja.A szentesi ifjúsági házban lépett fel a legendás P. Mobil rock zenekar. 1973-ban közleményben tudatták rajongóikkal, hogy a botrányosnak ítélt elõd, a Gesarol, nevét meg kell változtatniuk, (a politikai hatalom nyomására) s megalapítják a P. Mobil együttest.

A zenekar a latin perpetuum mobile (örökmozgó) nevéhez mindig is méltó volt, a hosszú évek igazolták a névválasztás létjogosultságát. Mi, akik – jellemzõen középkorúak – ott voltunk, a nosztalgiától elérzékenyülten, túláradó érzésekkel a szívünkben emlékeztünk a kultikus helynek számító MÁV kultúrban átélt csodálatos koncertekre.
Az együttes sajátossága kétségtelenül a zenekarvezetõ Schuster Lóránt személye, aki megtestesíti a Rocker fogalmát. Õ, aki megalkuvást nem tûrõen biztosítja évtizedek óta a P. Mobil létét, igazi örökmozgóként szervez, szervezett, zenél, zenélt, s dacol, dacolt a rendszerrel.
A P. Mobil együttes tagcseréktõl mindig is hangos volt, a klasszikusnak nevezhetõ felállása a következõ volt: Schuster, Vikidál, Bencsik, Kékesi, Cserháti, Pálmai. Vitathatatlanul Viki-dál Gyula (István a Király rockopera Koppánya) volt az együttes emblematikus frontembere. A fiatalabb generáció nem tudhatja, hogy a P. Mobil együttesnek mit jelentett az akkori rendszer ellenségeként tevékenykedni, zenélni, ezen kitaszítottságuk a nagyszerû számaikon túl (Földes László “HOBO” is szövegírójuk volt) egyértelmûen hozzájárult a zenekar hihetetlen népszerûségéhez, pedig akkor még ismeretlen fogalom volt az internet, okostelefon, laptop, stb. Ezért is számított egy koncert ünnepnek.

A szentesi szombat éjszakában, amikor a fiúk belecsaptak a húrokba, megérintett bennünket a rock ereje, a libabõrös rajongóként idõzavarba kerültünk, a zene magával ragadó élményének köszönhetõen újra fiataloknak érezhettük magunkat. Schuster sajnos nem lehet ott a színpadon (innen is jó egészséget kívánunk neki), de az együttes a fõnök nélkül is hiteles, kitûnõ volt.  A csodálatos közönség hatása alá került a zenekar, a rajongókból áradó szeretet érzõdött a színpadon. Schuster Lóri elõre jelezte is, hogy különleges koncertre számíthatnak Szentesen, mondta a koncert után Baranyi László énekes. A koncert túlfûtöttsége igazi egymásra találást eredményezett a közönség és az együttes között, amely (a tagcserék ellenére is) újra régi fényében csillogott. Fantasztikus volt a koncert végén az akusztikus blokk, melyet a közönség kitörõ lelkesedéssel fogadott. Felemelõ volt újra átélni a régi nagy idõket, közösen énekelni a nagy slágereket. Ha csak két órára is, de visszautazhattunk az idõben, s leírhatatlan katarzis érzésekkel indulhattunk haza.
Mi mást is kívánhatnánk, mint hogy örökké énekeljétek “örökmozgó lettem, nem állok meg sohasem… s menjetek tovább az utatokon. Köszönjük Schuster Lóri, köszönjük P. Mobil!
(Dr. D. J.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.