Hogy csinálják a katonák?

Ismerkedés a katonák gyakorlati teendőivel.Szakmai gyakorlaton vettek részt a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 9. osztályos KatonaSuli diákjai az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában június 24-én.

Az alakulathoz érkező diákokat a KatonaSuli program szervezői, Kollár László törzszászlós, az ezred vezénylő zászlósa, és Mosonyi Borbála fogadta és kísérte a program helyszínei között. A diákok két csoportban tekintették meg a bemutató helyeket, ahol valós körülmények között ismerkedtek meg a katonák műszaki technikai jellegű tevékenységével.

Javítások jelentős részét végzik ebben a sátorban.

Megtekintették az alakulat javítóműhelyét, ahol különböző fajtájú technikai eszközök karbantartását, meghibásodásainak javítását végzik. Kihelyezett körülmények között ezeket a feladatokat szintén el kell végezni a járműveken. Ennek végrehajtásához az ezred rendelkezik egy tábori javítóponttal, mely műhelygépkocsiból és műhelysátorból áll. Ennek felszerelési eszközeit láthatták a berendezett helyszínen.

Az egyes technikai eszközök mire valók.

Megtekintették a Műszaki Ellenőrző Állomást, ahol az igénybevételre induló gépjárművek ellenőrzését végzik. Megvizsgálják a technikai eszköz közlekedésbiztonsági feltételeit, mint például világítás, fék, gumik állapota, valamint szükséges tartozékok meglétét, mint például tűzoltó készülék, elakadásjelző háromszög, láthatósági mellény.

Sok újat hallhattak a tanulók.

A Műszaki Vizsga Állomáson végignézhették egy Rába típusú tehergépkocsi műszaki vizsgáztatásának folyamatát, az országos vizsgarendszerbe bevont modern, számítógépes hálózati rendszeren keresztül.

Végezetül megismerkedhettek az alakulat főbb technikai eszközeivel. Az előadók a technikai jellegű bemutatón a technikai eszközök paraméterein keresztül szemléletesen bemutatták a különböző típusú technikai eszközök működési elvét.

Nagy érdeklődéssel tájékozódtak az alakulát járműparkjáról.

Ezen a napon a diákok az éves elméleti tudásaikat, most gyakorlati ismeretekkel bővíthették. Megismerhették, és testközelbe kerülhettek a katonaélet ezen gyakorlati szegmensével.

Kelemen Mihály 9. osztályos, gépészeti tagozatos diák a látogatás végén így ítélte meg a napot: “Számomra nagyon jó volt a technikai bemutató, sok újdonságot láttam, érdekesek voltak a bemutatott eszközök, a javítóműhelyek és a karbantartási módszerek.”

Kép és szöveg: Juhász László százados

Nagyon tetszett a tanulóknak a bemutató.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.