Milyen megújuló energiaforrásokat hasznosítson térségünk?

Renergy megbeszélés résztvevői.“Magad Uram” címmel rendeztek szakmai szímpóziumot az energiahatékonyság jegyében ma délelőtt Szentesen. A RENERGY projekt keretében Szentes Város Önkormányzata résztvevője annak az Európai Uniós projektnek, amelyben 12 partner szervezet cseréli ki tapasztalatait. A szakemberek az eddigi eredményekről cserélték ki gondolataikat.

A megjelenteket Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte, aki hangsúlyozta annak fontosságát, hogy ekkora horderejű kérdésről, mint Szentes energia gazdálkodása, beszélni, egyeztetni szükséges.

A projektet Szántai Szilvia projektmenedzser ismertette. 2012. januárja és 2014. december vége között mintegy 1.720 millió forintos támogatás áll a partnerek rendelkezésére, hogy a környezettudatosság jegyében a résztvevő települések megismerjék egymás jó gyakorlatait és kidolgozzák saját energetikai stratégiájukat.  A pojekt gesztora az olaszországi Potenza helyhatóságának irányításával három témacsoportban tevékenykednek. Az elkészült angol nyelvű helyzetelemzést már továbbították Brüsszelbe és tanulmányutak, társadalmi akciók szolgálták egymás adottságainak jobb megismerését – hallhattuk.

Milyen energiahatékonysági tapasztalatok hasznosíthatók Szentesen.

 Kecskés Mária, az önkormányzat energetikusa a tanulmányutak tapasztalatairól számolt be. Jártak Lisszabonban, ahol a szerényebb adottságokat is jobban megbecsülik. A pályázati gesztor Potenza természetesen élen jár a megújuló energiák hasznosításában. A földrengés biztos építkezés mellett a napelemek is egyre elterjedtebbek. Kórházat, szociális bérlakásokat, közösségi tereket fűtenek ezzel az eljárással. Míg az ausztriai Tulln faaprítékra épülő fűtési rendszert is bevezetett, a németországi Worms a különféle megújuló energiákat már közel 40%-ban terjesztette el.

A helyi kitörési pontokról már Mezei Károly, a Korzó-Szeged Kft. ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást. Ahhoz, hogy az audittól az üzemeltetésig egy ún. autonóm várossá váljon Szentes, három fő lépésre van szükség – mondta. A pénzügyi források megléte mellett legalább olyan fontos az elkötelezettség és a közösség szemléletváltozása is. Leszögezte, hogy a  legnagyobb energiafalók ma a számítógépek és nyáron a klíma berendezések. A folyamatban lévő közvilágítás rekonstrukciónak köszönhetően legalább 30%-kal csökkenhet a város villamosenergia fogyasztása. Legalább további 500 millió forint kellene mintegy 32 intézmény energiahatékony felújításához. De a kistérségi összefogás, valamint az ún. okosmérők elterjesztése és az építésügyi szabályzat módosítása további keretet adna a hatékonyság növeléséhez, adottságaink jobb kihasználásához – vázolta.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.