Határtalanul a Felvidéken, Mikszáth Kálmán nyomában – Mi tetszett nekünk egy-egy napon?

Mikszáth Kálmán szülőházánál.Elsõ nap reggel a hoszszas bepakolás és búcsúzkodás után, nagy nehezen sikerült elindulni. Megnéztük Szklabonyán Mikszáth szülõházát, a szentantali kastélyt, Selmecbánya várát és a helyi vasércbányát, ami valószínûleg nem lesz divatközpont. (Az overallok és a bányászlámpák miatt érdekesen néztünk ki…)

Másnap megnéztük Besztercebánya gyönyörû belvárosát, megálltunk ebédelni a tátrai hegytetõn, majd Poprádon és Sepesszombaton is körülnéztünk. A szállásunk elõször kísértet kastélynak tûnt, de aztán rájöttünk, hogy egyáltalán nem az. Sõt a kilátás a magas-Tátrára gyönyörû volt!!!
A harmadik napon reggel Késmárkot látogattuk meg, ahol megnéztük a Thököly-várat. Itt nagyon tetszett az elsõ magyar röntgen gép és a patikamúzeum. Egy kis vásárlás után indultunk a szállásra ebédelni. Délután a Magas-Tátrában túráztunk, a Csorba-tótól a Poprádi-tóig jeges, havas úton csúszkáltunk fel, majd betonúton le a buszhoz.

Elmerülve a táj szépségében.

A következõ napon reggel egy kis útravaló készítése után, indultunk Lõcsére. Itt a legnagyobb sikert a szégyenketrec aratta. Megnéztük Szepescsü-törtök templomát. És eljött a pillanat, amitõl mindenki a legjobban fél… a Hernád-áttörés túra a Szlovák paradicsomban. Néhány létrás, mászós, kapaszkodós szakasz elég meredeknek tûnt, de mi bátrak, fegyelmezettek voltunk mindvégig, amit a tanáraink is elismertek. Kellemesen elfáradtunk és a vacsora mellett a kései nutellás kenyeret is jó ízûen elfogyasztottuk.

Kihívásokban is gazdag túraútvonalon.

Reggel sajnos szívélyes búcsút kellett venni a szállástól, de az élet megy tovább, mert Rozsnyó városa és nevezetességei vártak ránk. Ezután a következõ megállónk Rimaszombat volt, ahol meglátogattuk a helyi református iskolát, átadtuk az általunk gyûjtött s ajándékba vitt könyveket, s ott köszöntõ, Power Point és közös énekléssel egybekötött koncert után városnézésre mentünk, aminek a végén elbúcsúztunk Istvántól, a felvidéki idegenvezetõnktõl. Majd élményekkel teli indultunk HAZA!!!
Nagyon köszönjük tanárainknak és a Bethlen Gábor Alap „Határtalan programjának” ezt a feledhetetlen öt napot.

Dimák Stella
A Kiss Bálint Református Általános Iskola
7. évfolyamos tanulója

Csoportkép a kirándulás vége közeledtével.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.