Konyha: Berkes János az egyszerű ételeket kedveli – Csak friss hal legyen…

Berkes_János_a_Szent_Anna_Templomban_énekel__orgonán_Nagy_János_kíséri.jpgMéltán lehetünk büszkék Berkes János operaénekesre, a Magyar Állami Operaház tagjára, aki szentesi zenész édesapjától nyerve az indíttatást, a világ legnevesebb operaszínpadaira juthatott el. Ez évtõl – számos kitüntetése mellett – Örökös tag, a halhatatlanok társulatának tagja. 

Telefonhívásunkat otthonában, éppen kertészkedés közben fogadta a mûvész. Örömmel hallhattam tõle, hogy kedvelt olasz operahõsei folyamatosan karban tartják az énekhangját, hiszen újra és újra elénekelheti õket. Júliusban ismét hazalátogat, amikor mind a Szent Anna templomban, mint az Operett Gálán megcsodálhatjuk énekhangját.
Amint újságolja, a július hónap még egy különleges eseményt tartogat a számára. Fertõrákoson kilenc tenor között õ is közönség elé lép majd. Karácsonyra pedig a Denevér felújított változatával készülnek az Operaházban.
Amikor a konyhamûvészetekrõl kérdezem, cseppet sem lepõdik meg. Sokáig édesanyja tálalta számára a finomabbnál finomabb ételeket, jó ideig eszébe sem jutott, hogy maga is megpróbálkozzon a fõzéssel. Ám egyszer báránypörkölt készítésére szánta el magát. Bevásárolt a szükséges kellékekbõl, és nekilátott az elkészítéséhez. Maga sem gondolta, mint mondja, hogy fõzni ilyen egyszerû. Ahogy fogalmaz, ezt a tudományt a génjeiben hordozza az ember. Mivel elsõ próbálkozását siker koronázta, komoly bátorságra tett szert a folytatáshoz. Az Operaház csapatával például kakas pörköltet fõztek, amellyel egy szabadtéri versenyen aranyérmet szereztek.
Amint kedvelt ételeirõl faggatom, sorolja a legjellegzetesebb magyar étkeket, mint a töltött káposzta, vagy a marhagulyás, hozzá is fûzi: “az egyszerû ételeket szeretem.” Azok közül is leginkább halászlét és halételeket készít. S hogy ezeknek mi a titka?
Az igazán jó halétel Berkes János szerint kizárólag friss halból készülhet. Azt mondja, ha négy-hat kanál étel elfogyasztása után az ember telítettséget érez, akkor baj van, valami nincs rendben az elkészítéssel. Az igazán jó halétel könnyû, a hallébõl több tányérral is el lehet fogyasztani minden gond nélkül.
Végül lássuk, hogyan készíti Berkes János a “Dorozsmai pontyot laskatésztával.”
A tésztát megfõzi, hagyományos módon gombaszószt és hal alaplét készít. A tésztát, az alaplét és szószt elkeveri, sütéshez a sütõedény aljára helyezi. A friss ponty szeleteket kirántva Baconbe burkolja, és a tészta tetejére sorakoztatja. Tejföllel, petrezselyemzölddel díszítve finomra süti és tálalja.
Próbálják ki ezt a valódi alföldi ételt, jó étvágyat hozzá.

Kép és szöveg: D. T.

A "Konyha" rovatunk a HUNOR COOP ZRT. támogatásával készül. Keressék akciós termékeinket üzleteinben! http://www.hunorcoop.hu/

Egy hozzászólás “Konyha: Berkes János az egyszerű ételeket kedveli – Csak friss hal legyen…” bejegyzésre

  1. Szegedi Zoltán:

    Minden tiszteletem a Művész Úrnak! Én is halkedvelő vagyok. Köszönöm a tippet!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.