Módosult a KRESZ: Nagyobb védelem a gyerekeknek

Illusztráció álló tömgegközlekedési eszköz előzéséről2013. május elsejei hatállyal módosult a KRESZ. Alapvetõen a közlekedõ gyermekek kaptak nagyobb védelmet. Változtak a gyermekszállítással kapcsolatos elõírások, de egyéb szabályok is módosultak.

Az egyik legfontosabb változás, hogy párhuzamos közlekedésre nem alkalmas úton tilos elhaladni a gyermekszállító autóbuszok mellett az utasok be- és kiszállásának ideje alatt. Amennyiben a gyermekszállítást végzõ autóbusz az úttesten áll, s mindkét oldali irányjelzõit használja, abban az esetben az autóbuszt – a gyermekek be- és kiszállásának ideje alatt kikerülni sem szabad.

2013. május elsejétõl az iskolabusszal csak abban az esetben lehet részt venni a közúti forgalomban, ha a jármûvet a „Gyermekszállítás” tábla mellett „Gyermekszállítás” felirattal is ellátták. A KRESZ módosítása bevezeti a gyermekszállító autóbusz fogalmát, amely nem azonos az iskolabuszszal: Amíg az iskolabusz a közoktatási intézmény munkarendjéhez igazodva közlekedik, addig a gyermekszállító autóbusz az iskolabuszon kívül minden olyan nem menetrend szerint közlekedõ jármû lehet, amelyen gyermekek és felnõtt kísérõik utaznak, és amelyet elõírásszerû „Gyermekszállítás” tábla és „Gyermekszállítás” felirat jelöl. Az iskolabuszok és a gyermeket szállító autóbuszok a jövõben megállhatnak a menetrend szerinti járatok (autóbuszok, trolibuszok) számára kijelölt autóbuszöblökben is.  

Gazdaságszerkezeti összeírás

A Központi Statisztikai Hivatal 2013. június 1. és 30. között – az Európai Parlament és a Tanács 1166/2008/EK, 1165/2008/EK, 138/2004/EK és 543/2009/EK rendeleteinek megfelelõen – mezõgazdasági Gazdaságszerkezeti Összeírást hajt végre. Célja, hogy nyomon kövesse a mezõgazdaság szerkezetében bekövetkezett változásokat, illetve pontos és hiteles adatokkal szolgáljon a hazai gazdaságirányítás, az EU és a gazdálkodók részére.
Az összeírás során a mezõgazdasági tevékenységhez használt földterületrõl és vetésterületrõl, állat-, épület- és gépállományról, továbbá a munkaerõvel kapcsolatos adatokról, illetve néhány kiegészítõ információról kell adatot szolgáltatni.
A KSH által megbízott összeíró fogja az érintett lakosokat felkeresni 2013. június 1. és 30. között.

Soroló.

Aktívan a munkáért

Megkezdõdik a tanulás a hátrányos helyzetû munkanélkülieknek a TÁMOP 5.3.8.-B-12/1-2012-0001 „Aktívan a munkáért” címû program keretében.
Május 27-én újra találkoztak a halmozottan hátrányos helyzetû munkanélküliek és a Türr István Képzõ és Kutató Intézet (TKKI) TÁMOP 5.3.8-B-12/1-2012-0001 sz. pályázati programjának munkatársai. Februárban a résztvevõk alapkompetencia-mérésen vettek részt, (olvasás-szövegértés, számolás, anyanyelvi kommunikáció, tanulás tanulása). A kitöltött kérdõíveket elemezték a szakemberek és elkészítették az egyéni fejlesztési terveket, valamint a képzési ajánlatokat. 123 fõ egyéni értékelése készült el, az alapkészségek részletes vizsgálatával. Az elért szintet az osztályozásnak megfelelõen minõsítették (1-5-ig) és ehhez szöveges értékelést is kaptak a munkanélküliek.
Az egyéni elemzés tartalmazza a kompetenciaelemeket és a fejlesztésre vonatkozó állásfoglalást. Értékelték az alapkészségeket (olvasás, számolás, probléma megoldás), a közösségi együttmûködést (szociális képesség, céltudatosság, cselekvés befolyásolás, önbizalom, irányító képesség, kitartás, tervezõ képesség, önkontroll, proaktivitás, segítõkészség, feszültségtûrés, elfogadás, optimizmus) és a munkavégzés motivációját (feladatvégzéssel kapcsolatos érdeklõdés, feladatvégzésnek tulajdonított érték, hasznosság, önállóság, észlelt kompetencia, erõfeszítés, fontosság, médiahasználati szokások).
Minden elemzés végén található egy fejlesztési javaslat, pl: az Ön számára alapkészségeket fejlesztõ képzés javasolt (180 órás), vagy készségfejlesztõ és szociális tréning javasolt (120 órás). Az eredmények alapján 109 fõnek javasoltak alapkompetencia képzést, 117 fõnek szociális kompetenciaképzést és 6 fõnek egyéni mentorálást.
Azoknak, akik részére alapkompetencia képzést javasoltak, 2013.06.05. napján megkezdõdik a 180 órás tanfolyam. Ebben a képzésben 40 fõ vehet részt, két tanulócsoportban. A program 24 órás felzárkóztató tréning, 37 órás írásbeli kommunikáció, 37 órás szóbeli kommunikáció, 70 órás számtani ismeretek és 12 óra internethasználat modulból épül fel. A projekt biztosítja a képzés összes feltételét, a tananyagokat és a képzés idejére megélhetési támogatást. A megélhetési támogatás havi nettó 56.625 forint, a 30 képzési napra összesen 84.900 forint. A támogatás kifizetése két részletben történik, 20% „sikerdíjat” azok vehetnek fel a program végén, akik legalább 162 órát teljesítettek. A képzések helyszíne: Szentesi Mûvelõdési Központ, Ifjúsági Ház.
Azok, akik jelenleg közfoglalkoztatásban vesznek részt, az augusztusban induló csoport munkájába kapcsolódhatnak be. 

Egy nap a kerékpárosokért

Szentes Város Önkormányzata a DAOP-3.1.2/A-11-2011-0001 nyertes pályázatnak köszönhetõen amellett, hogy új kerékpárutakat épített, a szemléletformálásra, a kerékpáros életforma népszerûsítésére is odafigyel. A pályázatnak köszönhetõen, Szentes erõsítheti kerékpáros város mivoltát, ezáltal többek között a turisztikai értéke is növekszik.
A szemléletformálás keretében június 11-én különbözõ programokkal készülnek a szervezõk. Délelõtt 10 órától a Koszta József Általános Iskola 3. és 4. osztályos gyerekeinek tartanak KRESZ oktatást, majd a gyerekek ügyességi pályán is kipróbálhatják a tudásukat. Délután három órakor pedig a szentesi sportpályánál tartanak BMX bemutatót az érdeklõdõknek.
Ezen túl ezen a napon városszerte apró figyelmességre számíthatnak a kerékpáron közlekedõk.

Összeállította:
Vidovicsné
Molnár Zsuzsanna

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.