“Akkor ti most elváltok?”

Szakítás illusztráció.A válás egész családot érintõ esemény. Változás, amely minden családtagot közvetlenül érint: a különköltözés, a szülõi szerepek módosulása, az addig megszokott családi élet megbomlik, és minden másképp mûködik. Ehhez a változáshoz nem csak a szülõknek, hanem a gyerekeknek is alkalmazkodniuk kell.

Ezt az átmeneti állapotot, ezt a változást azonban szülõként segíthetjük. Fontos, hogy felkészítsük a gyermekünket, hogy konkrétan mi fog változni az õ kis életében: hol fog majd aludni, hol lesznek a játékai, kik fognak majd vele egy lakásban lakni, hogy fog ezután a család ebédelni, stb… Minden apró pici információ fontos lehet, hogy a gyermeknek elõre belátható legyen, mi fog vele történni, hogy az esetleges félelmeit csökkentsük.
Gyakran a gyerekek fantáziájában az él, hogy miattuk van a válás, mert õk rosszul viselkedtek, azért válnak el a szülõk. Fontos lehet, hogy elmagyarázzuk a gyermekünknek, nem õ az oka a válásnak, biztosítsuk õt ezzel a szeretetünkrõl. Életkortól függõ lehet, hogyan magyarázzuk meg a gyermekünknek azt, hogy válásra került a sor. Csernus Imre azt ajánlja (Csernus Imre (2009): A férfi. Jaffa Kiadó, Budapest), hogy kisebb gyerekeknek rajzban, egy szimbólummal is elmondhatjuk a válás tényét: két emberkét rajzolunk, akik egy virágot locsolnak. A virág a kapcsolatuk, a házasságuk. Azonban egy idõ után valaki nem gondozza annyira azt a virágot, nem öntözi annyit. Utána a másik sem öntözi anynyira, és ez így megy, míg végül a virág elhervad. Ugyanazt a virágot már nem lehet életre kelteni, de lehet, hogy egy másik virágot késõbb más valakivel tudnak majd közösen gondozni.
Ha további kérdése van, pszichológiai segítséget kíván igénybe venni, keressen a következõ elérhetõségeken:
Bugyi Katalin
Nagy Ferenc u. 3.  20/246-46-53

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.