Ivóvizünk arzén tartalmáról

Vízlabor_veszélyes_anyagok_az_ivóvízben.Az arzén földtani eredetű „szennyezőanyag”. A hazai ivóvizekben ez okozza a legfőbb gondot.

Az ivóvíz arzén tartalmát Magyarországon a 201/2001.(X.25.) Korm. rendelet szabályozza. A határérték 0,01 mg/L, amelyet 2009. december 25-ig kellett volna valamennyi közüzemi vízszolgáltatónál elérni.
335 településen (legfőképpen a Dél-Alföldön) összesen mintegy 1,2 millió embert érint a probléma, ugyanis itt az arzén koncentrációja a WHO és az EU által meghatározott 0,01 mg/l egészségügyi határérték felett van.
Az arzén eltávolítását technológiai úton, illetve új vízbázisok bevonásával (hígítással) lehet megoldani. Hazánk 2009 őszén erre is 3 éves haladékot kért az uniótól, hogy 2012-ig az eddigi 0,05 mg/l határérték maradjon érvényben.
A WHO adatai szerint a nagyobb arzénkoncentráció növeli a bőr- és tüdőrák, valamint a vese- és hólyagrák kockázatát.
Az ivóvízben az arzén szervetlen formában van jelen. (A szervetlen forma lényegesen toxikusabb, mint a szerves.) Az élelmiszerekben lévő arzén egy része szerves, de jelentős a szervetlen arzén mennyisége is, például a húsokban 75%, a szárnyasokban 65, a tejtermékekben 75, a gabonafélékben 65, a tengeri eredetű táplálékokban 41 %. Egyes számítások szerint a napi arzén-bevitel 25 %-a szervetlen forma azokban az országokban, ahol a fő arzénforrások az élelmiszerek.
Bár jelenleg nincs adat a magyar lakosság arzén expozíciójára, de miután az ivóvízből származó terhelés átlagosan 13-48 μg közötti, és a legjelentősebb arzénforrásnak a halnak egy főre jutó évi mennyisége 3 kg (8 g/nap), így okkal feltételezhető, hogy a magyarországi arzén expozíció minden említett probléma mellett is Európában a legkisebbek egyike.  (Forrás: www.vízlabor.shp.hu)

A Honvédelmi Minisztérium megkezdte – a Kormány által a 1379/2012. (IX.20) Kományhatározatban részére delegált feladat értelmében – az átmeneti vízellátást, melynek koordinációja a Belügyminisztériumhoz került. Szentes Város Polgármesterének megkeresésére a Belügyminisztérium Önkormányzati Koordinációs irodája az alábbi tájékoztatást adta: ” A víz minősége nem változott a településen, azonban az Európai Unió területén a víz arzén tartalmára vonatkozóan 10,0 mikrogramm/ liter  a megengedett határérték. Az unió által adott átmeneti mentesség 2012. december 25-én lejárt, azaz ettől az időponttól fogva a szabályozás szerint ennek kell megfelelni. 2009-től eddig az időpontig 20 mikrogram/ liter volt a megengedett határérték.

A település a KEOP keretében részt vesz ivóvízminőség-javító projektben, aminek eredményeként legkésőbb 2015 nyarán a víz teljes mértékben meg fog felelni az EU elvárásainak. A kötelezettség beállta és a beruházás elkészülte közötti időben az önkormányzat nyilatkozata alapján a Honvédelmi Minisztérium biztosítja lajtoskocsival és/vagy konténerizált víztisztító berendezéssel a határérték alatti arzén tartalmú egészséges ivóvizet”.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.