Véradók köszöntése – 178 kézszorítás

A Magyar Vöröskereszt területi vezetősége, a dr. Bugyi István Kórház Vérellátó Osztálya és az “Együtt a Véradókért Szentesen” Alapítvány kuratóriuma ezúttal is megemlékezett a Véradók napjáról.

Dr. Molnár Gyula, a kuratórium elnöke, aki a Vöröskereszt területi elnöke is, elmondta, hogy minden évben az alapítvány alaptőkéjének, 4,5 millió forintnak a kamatát, és az 1%-okból befolyt összeget osztják szét azok között a véradók között, akik már legalább harmincszor nyújtották a karjukat. Idén az 1 százalékos felajánlás 155 ezer forint volt.

178 véradó kapott meghívást a november 16-i ünnepségre. A legtöbb, százötvenszeres véradásért László Sándorral és Török Józseffel szorított kezet az elnök. Százhúszszor segített Magyar György, száztízszer pedig Horváth Jószef. Busi László, Dunai József, Holozsai László, Kiss Antal Sándor, Papp Ferenc, Csomó Imre és Tunyogi Ferenc száz alkalommal adott már vért, jó példát adva a fiatalabb korosztály számára. Horváth János kilencvenszer tette ugyanezt.

Ebben az évben a legek sorában az első hölgy a nyolcvanszoros véradó László Margit, aki az Ápád Agrár Zrt. nyugdíjas munkatársa. 16 évesen még a Barnevál alkalmazottjaként vált rendszeres véradóvá, azóta is minden évben háromszor kötelességének érzi, hogy ily módon is segítsen a rászoruló, beteg embertársain. – Szeretem az embereket – említi. A Baromfifeldolgozó után a Zöldért-nél dolgoztam, utána kerültem a mai Árpád Agrár Zrt-hez, ahol a növénytermesztésben tevékenykedem még ma is. Továbbra is rendszeresen bejárok a Vérellátó Állomásra, így teszek eleget a vállalásomnak.

Margitkától azt is megtudtuk, hogy a családból nincs, nem vált más véradóvá. Számára azonban nagyon fontos, hiszen amíg vért adhat, azt bizonyítja, hogy egészséges. Szeretné, ha a századik véradása után is itt lehetne még az ünnepségen. Mi ehhez kívántunk neki jó egészséget és sok szerencsét.

Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.