Mesterségem címere: katona

Így november derekán szinte már nehéz felidézni azt, hogy alig három hónappal ezelőtt még a diákok a nyári kánikula ellen egy –egy strand hűvös medencéjében kerestek menedéket, vagy akár azt is, hogy pár nappal ezelőtt még javában élvezhették az őszi szünet ragyogó napsütését.

 A dolgos, szürke hétköznapokban mégis időről időre van néhány színfolt, ami erőt ad a folytatáshoz. Ilyen nap volt a tegnapi is a szentesi Zsoldod Ferenc Középiskola életében, ahol a pályaválasztás előtt álló nyolcadikos diákokat várták nyitott kapukkal, hogy a már ott tanuló diákok bemutathassák iskolájukat, mesterségük címerét, vagyis nyílt órák keretében egy-egy szakmacsoport bemutatkozott.

 Ezen a rendezvényen vett részt az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred három tagja, akik immár negyedik éve az iskolával kötött együttműködés keretében tanítanak katonai önvédelmet és katonai alapismereteket a KatonaSuli programba jelentkező diákok számára. A 14-i délelőtt alkalmával óránként nézhették végig a képzés iránt érdeklődők Mészáros János törzsőrmester és tanítványi önvédelmi és erőnléti bemutatóját, valamint hallgathatták meg a négyéves képzésről, a bekerülés feltételeiről és az érettségi illetve a katonai pályán való továbbtanulás lehetőségeiről szóló tájékoztatóját Kollár László törzszászlósnak és Sipos Katalinnak, akik a KatonaSuli program felelősei. A színes bemutatóra egyébként nemcsak a leendő tanulók és azok szülei voltak kíváncsiak, de a látványosság és különlegesség miatt sok iskolatárs is belopódzott.

A program népszerűségét és hitelességét főként az adja, hogy a tanórákat az Ezred állományába tartozó katonák tartják. Másrészt egyre szebb eredményeket érnek el a tanulók különböző szakmai versenyeken, illetve az oktatóiktól rájuk ragadó katonai tartás és fegyelem már nemcsak az iskola falain belül szúr szemet, hanem városi rendezvények alkalmával is fel-felfigyelnek a „kiskatonákra”. Végül talán az is árulkodó lehet, hogy a nyílt napra idelátogatók között voltak, akik több mint száz kilométert tettek meg a nyílt nap kedvéért és fontolgatják, hogy jövő szeptembertől Szentesen kezdjék katonai pályafutásukat.

Kép és szöveg: Sipos Katalin

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.