Az ügyvéd válaszol – Mikor kell fizetni?

Olvasói kérdés: Válóperünkben a feleségem, többek között azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsanak meg számára házastársi tartásdíj jogcímén X forintot. Én nem tudok ilyen jogcímen fizetni, mi alapján kötelezhet engem a bíróság a házastársi tartásdíj megfizetésére?

Ügyvédi válasz: Valóban, napjainkban egyre gyakrabban kérik ezen tartásdíj igény megál-lapítását a bíróságtól, a perben álló házastársak. A törvény értelmében a házasság felbontása esetén, a volt házastárstól házastársi tartás követelhetõ. A jogalkotó abból indult ki, miszerint az házastársak érzelmi eltávolodása (válás) nem semmisíti meg az egymáshoz tartozást, az egymásért való felelõsséget. A felesége anyagi támogatásra szorulhat abban az esetben, amennyiben a jogszabályban (Csjt.) megjelölt alábbi három  feltétel együttesen fennáll, ekkor érvényesítheti a bíróságnál eredményesen, a házastársi tartásdíj megállapítását. Nevezetesen :
1./ Ha a tartásra a volt házastárs önhibáján kívül rászorul, általában egészségi állapot romlásra hivatkozik a volt házastárs. A bizonyítási eljárás során adott esetben igazságügyi orvosszakértõt is bevonhat a bíróság. A szakértõ a volt házastárs egészségi állapotát megvizsgálva (a munkaképesség tekintetében) tud nyilatkozni, hogy a házassági életközösségre visszavezethetõ-e olyan egészségromlás, hogy nem tud munkát vállalni a volt házastárs.
2./ A házasság fennállása alatt tanúsított magatartás, vagyis érdemtelenség kérdése, amikor pl. vizsgálni kell az erkölcstelen életmódot vagy a házasság alatti, házastársi bántalmazást.
3./ A volt házastárs megélhetését, teljesítõ képességét ne veszélyeztesse a házastársi tartásdíj megfizetése olyan mértékben, hogy a megítélt tartásdíj összegének megfizetése, az õ saját, illetve a vele együtt élõk megélhetését veszélyeztetné (pl. új családot alapított, a  bíróság részletesen vizsgálja anyagi helyzetét, hogy a házastárs tudja-e biztosítani a megélhetésüket).
A bíróság, amennyiben úgy ítéli meg, hogy a fenti feltételek fennállnak, a volt házastársnak a házastársi tartásdíj összegét   (általában határozott öszszegben) megállapítja.
 A megítélt házastársi tartásdíj megszüntetését eredményezheti az is, ha arra a volt házastárs utólag, a válás után válik érdemtelenné, illetve ha újabb házasságot köt.
A Családjogi törvény (Csjt. ) kimondja, hogy ha a volt házastárs a házasság felbontását követõ 5 év elteltével válna rászorulttá, akkor már nem követelheti a házastársi tartásdíjat. Kérdését köszönöm. Tisztelettel:
Dr. Dömsödi József ügyvéd

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.