Nyíltnapokkal is erősít a Szivárvány – Hagyományápolás a tanévnyitón

Tegnap háromszáz tanuló számára csengettek be a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Koradélelőtt Kálmánné Szabó Erzsébet köszöntötte a növendékeket és szüleiket, majd tájékoztatta őket a legfontosabb tudnivalókról. Utána a hagyományőrző foglalkozásoké lett a főszerep.

Az igazgatónő felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a Művészetek Háza honlapján a 2012/2013-as tanév munkaterve megismerhető, (www.muveszetekhaza.szentes.hu) azonban hangsúlyozta azt is, nagyon fontosak lesznek a nyílt napok, amelyek bárki számára elérhetővé teszik pl. a korongozási, vagy az idén kiemelt szerephez jutó gasztronómiai hagyományokat, ismereteket.

Ezen a napon hat helyszínen folyt a munka. Tantucz Krisztina tanárnő a festészet rejtelmeiben kalauzolta a gyerekeket, Lakatosné Márta a szalmafonás fogásaiból mutatott meg néhányat. A fiúk és lányok szívesen korongoztak Kiss János tanár irányítása mellett. Kalácska Beáta pedig a gyékényfonás alapjaival ismertette meg az érdeklődőket. Sokan választották a nemezelést, Érsek Anna közreműködésével kerültek fonálból minták az anyagra.

A legnépszerűbb a gasztronómiai foglalkozás volt, Lakatos János pékmester ugyanis a házi kenyérsütés és kalács készítés titkait árulta el, és a szülők, diákok a gyakolatban is kipróbálhatták, hogyan formázzák a kiflit, zsemlét, bekapcsolódhattak a dagaszatás, gyúrás munkafolyamatába.

Hallhattunk arról, hogy mustból és korpából hogyan lesz élesztő, és arról, hogy a teljes kiőrlés nem egy búzafajta jellemzője, hanem azt jelenti: a liszt mellett a csíra és korpa is a kenyérbe kerül, mert mindkettő fontos a szervezetünk számára. Tehát ha van jó minőségű búzánk, azt darálóval teljes kiörlésű lisztté varázsolhatjuk. 1 kg. kenyérhez  l deka élesztő, langyos víz és liszt (+ rozsliszt és szezámmag is mehet bele) megfelelő aránya, mint kovász,  szükséges. Egyharmad része a kenyérnek a kovász, amely 4 órán át keleszti tökéletesre a kenyerünket.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.