A Zsoldos példamutató diákjai

Joó János, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola végzõs tanulója központifûtés szerelõ szakmában az országos Szakma Sztár vetélkedõ harmadik helyezését szerezte meg. Felkészítõ tanárai Kovács Árpád  és Kiss Károly szakmai és gyakorlati oktatók.

– János teljesítménye azért is nagyon értékes, mert másod szakmás és érettségizett tanuló társai között állt helyt.
Tanára, Kovács Árpád a versenyrõl elmondta még, a Szakma Sztár minden szakma legjobb szakembereit felvonultató, a Budapesti Nemzetközi Vásár területén zajló óriási seregszemle. János útja a felmenõ rendszerû megmérettetésben egyenesen ívelt a hat résztvevõs országos döntõig. Számos feladatot kellett megoldania addig, és a döntõ írásbeli és szóbeli megmérettetése mellett fontos hangsúlyt kapott a gyakorlati ív-, lánghegesztés, kemény- és lágyforrasztás… Külön kihívás volt a közönség és kamerák kereszttüzében szerepelnie.
János ezzel az eredménnyel megszerezte a szakmunkás   bizonyítványát, célja, hogy megfelelõ munkát találjon, amiben tanára segítségére lesz az orosházi fiatalembernek, aki így fogalmazott:
– Elsõdleges célom az volt, hogy sikerüljön a vizsgám, de a verseny utolsó felében nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a dobogóra is felkerülhetek a dunaújvárosi és szombathelyi tanulótársam mögé.

Farkas Dóra sztorija teljesen más, õ kiváló tanulmányi eredménnyel, tanárai segítségével pályázott a Honvédelmi Minisztérium Lippai Balázs esélyegyenlõséget elõsegítõ ösztöndíjára. A tehetséges, ám hátrányos helyzetû roma fiatalokat támogató országos program négy nyertese közül õ az egyik, ezért a fél évre szóló, tanulmányait segítõ támogatás dokumentumainak átvételére a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Simicskó István fogadta õt és kísérõit személyesen. Ebbõl is nyilvánvaló, s ezt Dóra meg is erõsítette, hogy katonai pályára készül. Így most részt vesz a KatonaSuli programban, a katonai alapismeretek képzésben. Kérdésemre a 11. osztályos tanuló elmondta, hogy szeretne tovább tanulni, szakirányú fõiskolán vagy egyetemen.
Az államtitkár méltatta szorgalmát és elkötelezettségét, példaként állítva õt kortársai elé. Dóra olyan céltudatos diák, akit bár anyukája egyedül nevel, és minden nap sokat utazik az otthona és az iskola között, õ szorgalmával és magaviseletével igyekszik leküzdeni a hátrányokat, és azokat elõnnyé kovácsolni.

Kép és szöveg: D. T.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.