100 éve született…

Kerekes István tanító, díszítõ szobrász Rimaszombatban született 1912-ben és Szentesen hunyt el 1990-ben.

“Gyüttmönt” volt, ahogy Szentesen mondták arra az emberre, akinek se háza, se kertje a városban – fogalmazott a néhai Rózsa Gábor mérnök-muzeológus a mûvész 80. születésnapjára készített életrajzi füzetében. Az Újpesti Magyar Királyi Fa- és Fémipari Szakiskolában születtek elsõ munkái 1929 és 1932 között, majd sokkal több az Iparmûvészeti Fõiskolán töltött évek alatt.

Elvégezte a Képzõmûvészeti Fõiskola rajztanítói szakát is, ebbõl az idõszakból éremterveit emelném ki. 1956 után két évig Veszprémben élt, majd 1960-tól elõbb a berekháti, majd a Petõfi Sándor Általános Iskola nebulóit tanította a képzõmûvészet alapjaira, és itt érte tragédiája, ami miatt a hatvanas évek végétõl alkotói karrierje, emberi tartása is csorbát szenvedett.

Élete utolsó idõszakában a helyét nem lelõ ember alkotói magányosságával küzdött, munkáit pince mélyére rejtve akadt rá Rózsa Gábor, és próbálta a felszínre segíteni. Azonban akkor már késõ volt. Alkotásai jelentõs részét halála után a Koszta József Múzeum kapta meg.

Egy hozzászólás “100 éve született…” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Kerekes Istvánról megemlékezés jelent meg a Gömöri Hírlap március 12-i számában, amely a következő linkről érhető el:
    http://hu.rimavskasobota.sk/gomori-hirlap.phtml?id_kat_for_menu=10392&module_action__109989__id_clanok=16896#m_109989

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.