Szüli nap a családi patikában

Huszadik jubileumát ünnepelte március 29-én Szentesen a Szent Damján Patika.

Annak idején a Sima Ferenc utca 42. szám alatt, a sarki házban, a megyében negyedikként létesült magánkézben lévõ gyógyszertár. (Jelenleg Vörös János húsboltja van ebben az épületben – szerk.) Országos viszonylatban harminc patika volt magánkézben akkor, a többi még vállalati formában mûködött.
– Két család állt össze a nyitáskor, dr. Ragettli Pali barátommal együtt nyitottuk. Õ volt a kórházi gyógyszertár vezetõje – emlékezik vissza dr. Horváth György, a Szent Damján Patika másik tulajdonosa.
– Nincs változás, azóta is együtt üzemeltetjük a mi kis családi patikánkat – teszi hozzá.

A nyitás után négy év telt el, amikor pár házzal elköltöztek, a patika mostani helyére, a 38. számú házba. Egyedivé alakították az épület belsõ terét és a berendezés is saját ízlésüket dicséri. Kezdettõl fogva öt-hat fõ dolgozik, a patika munkatársai most: (képen) Kovács Sándorné, Barna Péterné, Házi Mihályné, Szántainé Tari Judit, és persze a tulajdonos Horváth György is. Azóta   minden hétköznap reggel 8 órakor nyitnak és este 5-ig szolgálják ki a vásárlóikat.
– Az induláskor problémát jelentett, hogy akkoriban hetente volt árubeszerzés. Készleteket kellett tartani, hogy a következõ szállításig kibírjuk, sõt voltak olyan termékcsoportok, amelyek kéthetente érkeztek. Most azonban már naponta kétszer kapunk árut, ilyen gond nincs.
Dr. Horváth György a folyamatos változásokat említi mindennapi kihívásként. Mivel most már bárki nyithat gyógyszertárat, a konkurensek is gyarapodtak. A megélhetés egyre nagyobb gondot jelent ebben a szakmában is – mondja.
Kérdésemre, hogyan ünnepelte a születésnapot a gyógyszertár, így válaszolt:
– Egy kis házi ünnepséget rendeztünk fõzéssel, süteménnyel. A betegekre is több idõt fordítottunk. Mindig is fontos volt számunkra, hogy a gyógyszerész-beteg kapcsolat a lehetõ legbarátságosabb legyen. Ezért is mondhatjuk magunkról, hogy családi patika vagyunk. Ugyanezzel a nyitottsággal számítunk a továbbiakban is vásárlóink bizalmára.
– Boldog születésnapot Szent Damján Patika!

Kép és szöveg: D. M.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.