NÉPM#368;VÉSZETEK HÁZA

A szentesi önkormányzat egy éve adta be pályázatát a PHARE CBC programban a  Mátéffy-Burg féle „gólyás ház“ művészetek házává tételére.
E pályázati program határon átívelő közös fejlesztéseket támogat, s mivel Csongrád megye a romániai Temes megyével határos, így a Temes megyei testvértelepülés, Újszentes a projekt partnere lehetett.
A sikeres pályázat kapcsán a napokban tartott sajtótájékoztatóra a háromezer fős (közel fele-fele arányban magyar és román lakta) kistelepülés polgármestere, Szilágyi Géza, és a polgármesteri hivatal tanácsosa, Dénes Ildikó is eljött. Megerősítették, hogy a Szentessel közös pályázat célja a kulturális kapcsolatok elmélyítése, jelen esetben a „gólyás“ házból kialakítandó népművészetek háza életre keltése olyan kismesterségek képviselőivel, mint a  fazekasság, szövés, fafaragás, vessző, vagy gyékényfonás, csipkeverés. A 300 ezer eurós támogatásból (74,5 millió forint) a pincében oktató és konferenciatermet is kialakítanak. A pályázati feltételek szerint a szentesi önkormányzatnak, mint főpályázónak 20%-os önrészt kell biztosítania a projekthez.
Az épület felújításával a tervek szerint jövő év őszére készülnek el.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.