A művelődési ház életképei

A Móricz Zsigmond néven közismert intézményben folyó tevékenységet Fekete Péter igazgató irányította az ötvenes évek elején. Lipitór, Demeter Sándor, Komlósi Sándor, Konkoly József, Orsós János, Rácz … voltak a zenekar tagjai. Kubikosként dolgoztak 1944-ben Udvarhely megyében és az Uzsoki-szoros közelében. Munka után zenéltek maguknak és az ottani lakosság szórakoztatására.

1953-ban hétvégenként a termelési közösségek dolgozóinak a jó munkáért szép muzsikát szolgáltattak. Molnár József – hatvan évéhez közeli – szorgalmas kubikos a szentesi Magasépítõ Nemzeti Vállalat dolgozója. Teljesítménye alapján havonta 1000 forint körül keresett. A gazdasági vezetés és a párt elvárta hogy 1000 forint értékben Béke, majd Terv kölcsönt jegyezzen. Az évente sorra kerülõ sorsoláson 1953-ban 50.000 forintot nyert… Munkájáért viszont a népi zenekar a régi, és a korszak nótáival tisztelte meg: “Nem adlak másnak…” Bohém építõmunkások rögtönözték hozzá: “Csak az öreg pipásnak…”

Munka közben is, Józsi bácsinak a foga között volt a pipadohánnyal töltött Miskapipa szára.
A Mûvelõdési Ház  rendezvényeit érdemes volt nézni, hallgatni. Pl. a kiskertek mûvelésével kapcsolatos  dr. Szalva Péter, Király István elõadásokat.
Fekete Mihály, dr. Makay Andor a sakkozás elkötelezettjeinek, a II. osztályban játszó, Balogh, Ocsovszky, Mészáros I, Mészáros II, Kovács Iván…, vagy a fiatalok: Zsoldos Imre, Zsoldos Ibolya, Ferenc fiam is ott ismerte meg a sakkozás alapfogalmait. S még sokan mások.

A Móricz Zsigmond néven mûködõ intézmény az évtizedek folyamán bizonyított. Bizonyára a jövõben is folytatják.
Monológ: A Céhház utca sarki, báró Harruckern u. 36. (ma Ady E. u.) Ipartestület épületének nagytermében levente társaimmal 1938-ban kezdtünk el elméleti oktatásra járni. Honvéd tartalékos altisztek, tisztek oktattak bennünket.
Iparos szakosztályok, borbélyok, cipészek, csizmadiák, szabók, építõk… itt rendezték összejöveteleiket, évenként báljaikat.
Kátai Ferenc

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.