Felkészülés a hidegebb időre

Az õsz és tél beálltával fokozottabb figyelmet kell fordítanunk a szervezetünkre. A hidegebb idõjárás könnyen megfázáshoz, felfázáshoz vezethet.
A felfázással minden nõ küzd élete során, akár több alkalommal is. Ezeknél a betegségeknél odafigyeléssel kell a bajokat megelõzni.

Egészséges embereknél a húgyhólyagban lévõ vizelet steril. A húgyutak bármely szakasza fertõzõdhet és ezeket a fertõzéseket alsó és felsõ húgyúti fertõzésekre különítjük el. Az elõbbi a húgycsõ és húgyhólyag, az utóbbi a  húgyvezeték és a vesék megbetegedéséhez vezethet. A húgyutak fertõzését okozhatják baktériumok, vírusok, gombák, stb.
A felfázás gyakori betegség, fõleg a nõket érinti. Ennek egyszerû oka van, a nõi húgyvezeték sokkal rövidebb, mint a férfiaké, így a baktériumok és a hideg hamarabb jut a testünkbe.

Kiváltó okai: fertõzés esetén baktériumok állnak a gyulladás hátterében. A hideg hatás, az immunreakciók csökkentésével idézik elõ a mikroorganizmusok elszaporodását, ilyenkor a hólyag nyálkahártyája gyullad be. A vizeletkiválasztó rendszerben a húgyhólyag feladata a vizelet gyûjtése és tárolása. Ez egy izmos falú, nyálkahártya által borított hólyag. Itt alakul ki a probléma. Nõknél kiemelten fontos a higiénia is.

Kiválthatja még egyéb gyulladás is. A kismedencében található szerveket, pl. a méh, petevezetékek vagy férfiak esetében a prosztata is érintett.
Ha valaki túlzottan fûszeres ételeket fogyaszt, vagy alkoholizál, az ugyancsak kiváltó ok lehet, mert a hólyag nyálkahártyájának megnagyobbodásához vezethet, ami kedvez a baktériumok megtelepedésének.

Tünetek: Gyakoribb vizelési inger jelent-kezik, ilyenkor vizeletét sose tartsa vissza! Jellegzetesen sötétebb színû, zavaros és szagos ilyenkor a vizelet. Elõfordul szúró, égetõ érzés, ami a vizeletürítést kíséri. Súlyosabb esetben elõfordulhat vérvizelés, fokozott alhasi fájdalom, amely a medencében is érezhetõ. Különösen hangsúlyossá válik a folyadék fogyasztás, a napi 1-2 liter, lehetõség szerint tiszta víz bevitele mindenképp javasolt, ugyanis a szervezetbe bejutott víz fokozza a vizelet áramlását  és ezzel átmossa a veséket és a húgyhólyagot is.

Megelõzés: Öltözködjünk rétegesen, és ügyeljünk arra, hogy ne üljünk hideg helyre. Bõrünket mindig tartsuk szárazon, és kezeljük megfelelõen. Mellõzzük a mûszálas anyagokat, mert azok fellazítják a bõrt, nedvességet okozhatnak és így “megágyazunk” a baktériumoknak, hogy könnyebben megtelepedhessenek. Használjunk gyakrabban sós fürdõt és fogyasszunk forró teát, mint pl. citromfû, kamilla, csalán, körömvirág.
Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.