Az ügyvéd válaszol – Adókedvezmény a sportra

Az ügyfél kérdez a sportot támogató adótörvénnyel kapcsolatosan, hogyan lehet érvényesíteni ezen adókedvezményt, és ez miért éri meg az adózónak?

Ügyvédi válasz: A kormány a SPORT támogatásával összefüggõ sportfejlesztési program jóváhagyásával, közismert nevén a tao-val – a társasági adótörvény rövidítése – kívánja támogatni a sportot, amely összeg egyes pénzügyi szakemberek véleménye szerint, 60 milliárd forint is lehet. Az ún. látványsportágak (labdarúgás – jégkorong – kézilabda – vízilabda – kosárlabda) a saját sportszövetségeikhez nyújthatják be pályázataikat, amely részletesen tartalmazza az egyesületek fejlesztési tervét, amelyet a szakszövetségek, szövetségek esetén a Nemzeti Sport Intézet, bírál el.
Ha a tervet, pályázatot elfogadják, a sportszervezet támogatási igazolást kap, a tervet „finanszírozó” cégnek kell átadni az adókedvezmény érvényesítéséhez. Az adózó az igazolás átvétele után máris utalhatja a támogatási összeget a sportegyesületnek, ezen  igazolás az adóhivatal felé is bizonyítékul szolgál.
Az új törvény értelmében sportolói fizetésekre nem lehet költeni az így befolyt pénzbõl, csak létesítmény fejlesztésre, utánpótlás nevelésre és technikai személyzet bérezésére, a céltól függõen változik a felhasználás nagysága.

Egy-egy sportot támogató adózó az összeg nagyságától függõen (szakértõk véleménye szerint 6%-kal is kevesebb) akár több millió forinttal is csökkentheti saját adóalapját, ezért éri meg a támogatónak e törvényt igénybe venni.
A törvény szerint a támogatásra átadott összeggel lehet kevesebb az adóalap, ugyanakkor az nem lehet több, mint az adóévi fizetendõ társasági adó 70 százaléka (ha az ADÓZÓ erre a célra szánt összege ezt meghaladja, akkor sem ment „kárba” az a pénz, mivel a következõ három adóévben még érvényesíthetõ, leírható.)
Dr. Dömsödi József
ügyvéd

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.