A fényérzékenységről II.

Az idõjárás jobbra fordultával, az órák, napok számának növekedésével egyre több idõt töltünk a szabadban. Manapság sok szó esik az UV-sugárzásról, annak károsító hatásáról. Oda kell figyelni a felhívásokban szereplõ tiltásokra, de nem szabad megfeledkezni a napfény jótékony egészségmegõrzõ tulajdonságairól sem.

Tudatosan alakítsuk ki napozási szokásainkat. Tudni kell, hogy erõs napsütésben a bõrben található védelmezõ sejtek a bõrünk azon részében koncentrálódnak, ahol támogatni kell a bõr saját regeneráló folyamatait. Ha bõrünk védekezõ  képessége kimerül, olyan sérülések keletkezhetnek rajta, amelyeknek helyreállítására a szervezet önmaga már nem képes. Szakember segítsége kell. Érdekes, hogy a napfény okozta károkat éppen a napfény által kiváltott regeneráló folyamatoknak köszönhetõen képes helyreállítani a bõr   (D vitamin feltöltés).
Megemlíteném még a bõrön lévõ elváltozásokat, pl. anyajegy, nem szabad önállóan kezelni, kérjük szakorvos segítségét, mert ilyen esetekben szükséges a kivizsgálás. Melanoma – csak szakember segítségével kezeljük.
Kipróbált hasznos tanácsok: Figyelje rendszeresen a bõrét! Délelõtt 11   és 15 óra között ne napozzunk.  Csak árnyékos helyen legyünk a szabadban. Használjunk UVA és UVB elleni védelmet nyújtó, magas faktorú (15-30) fényvédõt, bõrünket 2 óránként ápoljuk le. Használjunk kalapot vagy sapkát a fej védelméért, szemünket UV-szûrõs napszemüveggel védjük. A szolárium, a mesterséges barnulás nem javasolt. Ezen felül, ha bármilyen elszínezõdést, szokatlan elváltozást vagy kinövést észlelünk, azonnal forduljunk bõrgyógyász szakorvoshoz, mert a baj kialakulása megelõzhetõ.
Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Előzmény www.varosivisszhang.hu/?p=11638

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.