E havi témánk: Újabb (!) adónem Magyarországon

A Kormány és tanácsadói fantáziája kimeríthetetlen: népegészségügyi termékadó – így hívják azt az adót, amelyet szeptember 1-tõl kell majd fizetnünk azon élelmiszerek után, amelyeknek a fogyasztása bizonyítottan egészségtelen. Így magas a cukor-, só-, szénhidrát vagy koffeintartalma.

Az adót a termék gyártójának, ha pedig külföldi termékrõl van szó, a belföldön elsõként értékesítõnek kell majd megfizetnie.
Kormányunk törõdik a „nép” egészségével, mert nem kétséges, hogy a népegészségügyi termékadót nem a gyártó, illetve az elsõ értékesítõ fogja megfizetni…
Nem tudom, hogy meddig lehet még azt a bizonyos „nadrágszíjat” húzni…
Az egész ország döbbenten figyelte, hogy a magánnyugdíj pénztár tagok által nyugdíjas éveikre gyûjtött megtakarításokat a Kormány egy tollvonással elvette. A napokban Orbán Viktor büszkén jelentette be, hogy 4%-kal csökkent az államadósság. De nagy dolog! – Az emberek idõs korra eltett megtakarításaiból ékeskedni! A 4%-os csökkentés nem a Kormány érdeme. Viszont az a kormány problémája lehet, hogy a 20-25 év múlva nyugdíjba vonulóknak mibõl fog majd nyugdíjat fizetni, hiszen öregszik a társadalom és nincs elég gyermek, aki ezeket az embereket majd eltartsa. De ez most még nem „égetõ probléma”, úgyhogy nem is igen foglalkozik vele egyik kormány sem. Arra fogják a megoldást „hagyni”, aki éppen akkor fog kormányozni.
Mit tehetünk mi? Kezdjük elölrõl az öngondoskodást (már aki megteheti (!) és van még rá elég idõ a nyugdíjáig, ami 20-25 év; mert aki nem, az nagyon súlyos problémákra, még mélyebb szegénységre, éhezésre, árverezésre, nyomorúságra számíthat). Egy dologban pedig teljesen biztos lehet: az állam nem fogja õt segíteni, mert nem lesz elég aktív korú, akitõl járulékot tudna elvonni, illetve egyre nõ az eltartottak aránya.
Kiszivárgott információk szerint a Kormány az egyéni nyugdíjjárulék mértékét a duplájára kívánja emelni. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 10%-os elvonás a munkabérbõl 20%-ra emelkedik! Ez a döntés abszolút alátámasztja a fentebb leírtakat: az államnak nincs elég pénze a nyugdíjak kifizetésére! – és ez a helyzet az idõ elõre haladtával (a nyugdíjasok számának tömeges növekedésével, valamint az eltartók abszolút csökkenõ arányával) egyre csak rosszabb lesz.
Nem tudom, hogy meddig lehet még azt a bizonyos „nadrágszíjat” húzni…

Amennyiben van olyan adózással kapcsolatos téma amelyrõl szívesen tájékozódna jelen kereteken belül, kérem juttassa el hozzám témajavaslatát az alábbi e-mail címre: kanvasikatalin@szentesikabel.hu, vagy kérje telefonon: 06/20/985-17-07.             (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.