Égbeszökő takarmányárak mellett – Látszik kiút?

A Dónáti Baromfitenyésztõ Kft. éves szinten 1,3 millió  kacsát nevel, és ad tovább a Hungerit Zrt-nek feldolgozásra. Jelenleg hat telepük szolgálja a tevékenységüket, de már készül a hetedik is, az ún. szikháti telep, amelyet még az idén beállítanak a termelésbe.

Takaró Viktória, a cég állattenyésztési ágazatán belül a koordinátori feladatokat látja el.
– Mi befolyásolta a takarmányárak ilyen drasztikus mérvû emelkedését?
– Oroszországnak tavaly nem termett megfelelõ mennyiségû gabonája. A búza termése 37%-kal maradt el a 2009 évitõl. 91 millió tonna helyett mindössze 61 millió tonna termett. Putyin ezért embargót hirdetett. Ezután következett be a gabona világpiaci árának rohamos emelkedése. Ezért mi is éppen olyan nehéz helyzetbe kerültünk, mint a többi termelõ, hiszen az összes költségünk 70%-át a takarmányárak teszik ki – magyarázza a fiatal szakember, és hozzáteszi:
– Tavaly májustól a búza ára több mint 100%-kal, de a kukorica ára is  50%-kal növekedett, ami cégünket is komoly kihívások elé állítja.
– Hogyan sikerül mégis megbirkózni az ármozgásokkal?
– Sajnos, megszorítások árán. Minden apró részletre odafigyelünk a takarékosság érdekében. Rendkívül bizonytalan körülményeket teremt, hogy mindig tárgyalni kell az aktuális árakról a beszerzésnél, a felvásárlás során is. Már nagyon bízunk abban, hogy az idei év meghozza a változást.


– Látszik erre komolyabb esély?
– Július elsejével Oroszország az embargót feloldotta. Ha sikerül elérniük az ideális 90 millió tonna körüli búzatermést, legalább 15-20 millió tonnát exportálhat. Ebbõl a gabonából Magyarországra is érkezik majd. A tõzsdét figyelve, azonban még most is napról-napra változik a gabona világpiaci ára, a stabilizálódás egyelõre várat magára. Mégis reménykedhetünk, hogy elõbb-utóbb lesz kiút.
– A tényleges megoldás hasonló helyzetekre mi lehetne?
– Számunkra az lenne a megnyugtató, ha a madaraink ellátására egész évre elõre be tudnánk szerezni a szükséges takarmány mennyiséget, és megfelelõ módon betárolnánk. Egy saját takarmányüzem pedig árgaranciát jelentene hosszú távra, és nagyban elõsegítené a termelés gazdaságosságát. Ám idáig még nagyon hosszú az út.
– Kedves Viktória, kívánom, hogy elõbb-utóbb sikerüljön és köszönöm a beszélgetést!
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.