Örökzöld téma a parkolás

Környezetvédelmi érvek is sorjáztak a parkolás átszervezésére tett javaslatok vitájában. Három kérdéskör került górcsõ alá. Az egyik a Széchenyi liget tehermentesítése a  Vecseri fok parkolóinak használatával. A második volt a külön tarifájú parkolási zónák létrehozása, a harmadik pedig a fizetõs övezetben tevékenykedõ vállalkozók kedvezmény meghatározása.

Egyik javaslat sem kapott többséget így változatlan szabályok érvényesek a helyi fizetõs parkolás vonatkozásában. Figyelemre méltó fejlemény a  környezetvédelmi szempontok erõsödése. A liget védelme érdekében ez állt a Pálmások Szövetsége javaslatainak középponjában. A környezetvédelem lokális szempontjaira  minden bizonnyal több figyelem fog hárulni a jövõ vitáiban.

Elkészült a régóta várt
idegenforgalmi koncepció

Június 24-én a Képviselõ-testület megtárgyalta és egyhangúan elfogadta a város 2015-ig szóló idegenforgalmi koncepcióját. Az elõterjesztés nemzetközi és hazai kitekintést is figyelembe véve elemezte a jelenlegi helyzetet. A széleskörû és tartalmas koncepció felvázolta a legfõbb cselekvési területeket, amelyek közül a sportturizmus fejlesztése a leghangsúlyosabb.                                                                                                                                                                                       
    Több hozzászóló is kiemelte a város egészségturisztikai fejlesztésének fontosságát. Az elfogadott határozati javaslat feladatként írja elõ a Tourinform iroda létrehozását, az idegenforgalmat szolgáló önálló web felület beindítását, a városi „Arculati kézikönyv” kidolgozását, további városismertetõ kiadványok készítését és nem utolsó sorban a vízfelület bõvítését az üdülõközpontban. ***        
    Elhangzott, hogy az idegenforgalmi koncepcióban elfogadott programelemek konkrét költségeit fel kell mérni, és azt követõen kell dönteni megvalósításukról.

A változó
igényeket is
figyelembe veszi az új koncepció

Szentes Város Önkormányzatának Képviselõ-testülete megtárgyalta és elfogadta a Szentes Város Idõsügyi koncepciójának felülvizsgálatára vonatkozó elõterjesztést.
Ennek értelmében a fejlesztés iránya az idõsek aktuális helyzetének, igényeiknek alaposabb és részletesebb megismerése. Egy átfogó felmérést követõen a megváltozott szükségletekhez igazított ellátási rendszer biztosítása a cél, egy korszerû intézményrendszer mûködtetésével. A dr. Sipos Ferenc Parkerdõ Otthon, a Gondozási Központ, és a Családsegítõ Központ Tanyagondnoki Szolgálata a prevención és a felvilágosításon alapuló, színvonalas egészségügyi ellátás biztosítását és elérhetõségét, valamint az egészségmegõrzést és az egészségtudatos magatartás kialakítását tûzte ki célul.
Szintén követendõ irányelv ehhez kapcsolódóan az idõs emberek önszervezõdésének támogatása, az õket és másokat érintõ közéletben történõ aktív részvételük elõsegítése, valamint a rendelkezésre álló emberi erõforrás önkéntes személyek bevonásával történõ bõvítése.
Az idõs emberek biztonságának növelése érdekében a házi segítségnyújtás szolgáltatását kiterjesztik az esti és hétvégi idõszakra is, továbbá hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítés folyamatos bõvítésére.

Megújult a
33-as medence

2010. október 17-én az ÁNTSZ vendég panaszra hivatkozva bezáratta a 33-as medencét. Oka a nem megfelelõ forgató berendezés. A berendezés nem egyenletes módon keverte el a vegyszert a medencébe, ezért hatékonyabb vízforgató-berendezés beépítését javasolták.
Október 29-tõl az ÁNTSZ kiadott egy módosított üzemelési engedélyt, mely tartalmazta, hogy a medence heti 4 napot töltõ ürítõ módban üzemelhet. A vízilabda klub sûrû programjai miatt a medence felújítását április 25-én tudta megkezdeni a kivitelezõ. A régi forgató vízszállítási mennyisége 150 m3/óra volt. Ez az új forgató beépítésével 280 m3/órára módosult. A medence hidraulikáját átalakították. Az új rendszerben mindkét hosszanti oldalon alulról van vízbetáplálás, és felülrõl feszített víztükör módban van vízelvétel. Ezzel az átalakítással cserélték a startkövek is. Az új betonos részeket az elõírásnak megfelelõ módon (ahol kellett csúszásmentes burkolattal) burkolták le. A medence keleti oldalán található zuhanyt is felújították. A medence térfogata 1400 m3-rõl 1600 m3-re változott a feszített víztükör miatt.
A kivitelezési munkák  június 24-én befejezõdtek, az egyhetes próbaüzem megtörtént, mindkét bakteriológiai vízvizsgálat eredménye negatív lett, ezért az ÁNTSZ az üzemelési engedélyt június 30-tól megadta.
A felújított medence a szentesi szenior úszók nemzetközi versenyével sikeresen debütált. A felújítási munkálatok több, mint 30 millió forintba kerültek.

A virágosabb városért

Közel egy hónap áll rendelkezésre a “Virágszínvo-nalasabb Szentesért Környezetszépítõ Verseny” keretében a pályázati anyag elkészítésére. A hagyományoktól eltérõen a versenybe való nevezéshez nem kell mást tenniük, csak kertjük ékességeibõl fotósorozatot készíteniük, és azt CD-re írva eljuttatni a Polgármesteri Hivatal Mûszaki Osztályára július végéig.
A CD-re írják rá a pályázó nevét, címét, elérhetõségeit és a nevezési kategóriát (családi ház, munkahely, vagy társasház)!

Négynaponta szabadtéri
Szentesen

Szentes elismerten kulturális fellegvára a Dél-alföldnek. Ezt erõsíti a már több éve folyó Szentesi Nyári Szabadtéri Színház Programsorozata. Az augusztus 15-ig tartó sorozat tíz elõadása a koncertektõl a komédiáig, szinte valamennyi mûfajt felsorakoztat. Nagy nevek érkeznek Szentesre, többek között Harsányi Gábor, Németh Kristóf, Gregor Bernadett, Madarász Katalin, Straub Dezsõ, Csala Zsuzsa, Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán. A jegyárak a szentesi közönség pénztárcájához méretezettek. A budapesti árak feléért láthatjuk az ország legnépszerûbb szabadtéri produkcióit a Megyeháza udvarán.
Csorba Gyula
média referens

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.