Integrált termék védjegyet igényelnek – A növekedés éve a DélkerTÉSZ-nél

Március 18-án tartotta éves közgyûlését a Délalföldi Kertészek Szövetkezete. Ebbõl az apropóból eredményekrõl és az ez évi tervekrõl beszélgettünk Ledó Ferenccel a szövetkezet elnökével.

Elnök Úr! Az elmúlt év tényleges eredményei mennyire hozták a várakozásokat?
– Eredményeink a várakozásainknak megfelelõen alakultak, hiszen a 2009-es évhez képest 4% árbevétel növekedést sikerült elérni. Zöldség-gyümölcsbõl az összes árbevételünk megközelítette az 5 milliárd forintot. Jelentõsen nõtt a tagi árualapunk is. A biztonságos értékesítés feltételeit tovább tudtuk javítani, minõségbiztosításunk, nyomon követhetõségünk feltételei javultak, növekedett a csomagolt termékeink aránya. A klimatikus viszonyok sem viseltek meg bennünket annyira, mint a szabadföldi termelõket, így összességében elégedettek lehetünk – összegzett.
– A 2010-es esztendõ minden eddiginél nagyobb nyitást eredményezett a jövõbeni piacbõvülés felé. Jól gondolom?
– Igen, ez volt a célunk, amikor a szentesi paprika eredetvédelmi eljárását elindítottuk. Az Eredetvédelmi Tanács december 18-án hagyta jóvá a kérelmünket, ezzel a több éves eljárás egy fontos állomásán vagyunk túl. Még 2009-ben alakult négy délalföldi TÉSZ összefogásával a HORTICO  Régió 2009 Kft, amely elsõ évében 6,5 milliárdos forgalmat tudott elérni úgy, hogy a termelési feltételek nem mindegyiküknél alakultak kedvezõen.
– Ez azt jelenti, hogy ily módon összefogásuk lefedi a teljes délalföldi régiót?
– Nem teljesen, hiszen Üllésen, Ásotthalmon is mûködik egy-egy jól  mûködõ TÉSZ. Összefogásunkban partner a Dombegyházi EUROTÉSZ, a kecskeméti Alföld Régió Zrt és a Medgyesegyházi Mediszöv.

– Az elmúlt évben mennyire sikerült kihasználniuk a pályázati forrásokat?
– Gyakorlatilag minden lehetséges forrást lehívtunk. Az uniós forrásokat jelentõs részben a mûködési programunk végrehajtásához kapjuk a szaktárca és Magyar Vidékfejlesztési Alap közremûködésével. Nagyon szigorú rendszerben, utófinanszírozás mellett 65 millió forintot tudtunk igénybe venni. Ennek köszönhetõen csak nem a teljes gépparkunk megújulhatott és épületeinket teljes egészében felújíthatjuk, valamint tovább növeltük tagi szolgáltatásaink körét.
– Ez mit jelentett?
– Tagjaink körében erõsítettük a szaktanácsadás szerepét, továbbá száz napos hitelmentes fizetésre elõfinanszírozzuk részükre a termeléshez szükséges input anyagokat, palántabeszerzést. Ösztönöztük kísérletezõ kedvüket, hogy fûtött fóliáikban minél többen térjenek át a talaj nélküli termesztésre.
– Miért jó ily módon termelni?
– Jelenleg közel 10 hektáron folyik már a termelés ezen formája, hiszen 40%-kal magasabb hozamokat tudunk elérni, és a termékek minõsége is jobb. Csökkennek a kártevõ elleni védekezés költségei is a biológiai növényvédelemnek köszönhetõen. A talajon történõ termesztés esetében az állandó talajfertõtlenítés viszont költségnövelõ tényezõ.
– Mi az idei év legnagyobb feladata?
– Idén sem lesznek várhatóan értékesítési gondjaink, azonban a felvásárlási árak alakulása mindig nagy kérdõjel. Azt szeretnénk, hogy ez a bizonytalansági tényezõ is megszûnjön. Ezért kezdeményezzük az integrált termék védjegy megszerzését. Az eljárás a minisztériumban várhatóan októberben zárul. A saját terméklogónk mellett ez a védjegy, valamint az eredetvédett szentesi paprika védjegye nagy biztonságot jelentene számunkra a piacon, ami az értékesítési árak növekedéséhez segíthet majd bennünket.
– Kedves Elnök Úr! Köszönöm a beszélgetést!
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.