A természetgyógyász tanácsai 4. – A fejfájásról

Olvasónk kérdezte, Csordás Istvánné válaszol. Kérdéseiket jeligével elküldhetik a visszhang@szentesinfo.hu e-mail címünkre, vagy postán a Szentes, Nagyörvény u. 58. alatti szerkesztõségünkbe.

T. I-né fejfájásra panaszkodik, ami elég régóta tart. Tanácstalan, mit tegyen. Igen komoly kérdés, ismereteim szerint tudok válaszolni.
A fejfájás lehet ártatlan jelenség, amint azt már  bárki magán tapasztalhatta, de lehet súlyos, életveszélyes betegség tünete is.
Már kezdetben tisztázni kell az eredetét. A fejfájások diagnosztizálásához a legfontosabb az anamnézis. Ezt orvos állapíthatja meg, neurológushoz kell fordulni. Organikus fejfájás esetén pl. fülzúgás, szédülés vagy hypertonia kelthet gyanút, hiányos agyi vérellátás lehetséges. A fejfájások kísérõ jelenségei lehetnek a megbetegedések. Pl. szem-, fülgyulladások, esetleg daganatok. Az orr és melléküregei, a fogak, fej és nyak egyéb szövetei (izmok, nyakcsigolyák) rejthetik a probléma gócát. A kivizsgálás nagyon fontos, mert a fájdalom jellegét a betegség lefolyása határozza meg.
Kiváltó tényezõk lehetnek: indulatok, stressz, idõjárás változás, bizonyos étel fogyasztása válthat ki fejfájást. Gyógyszer kúra szerû szedése nem ajánlott, elõbb tisztázni kell a kiváltó okot. Sokan folyamodnak az egyszerû fájdalomcsillapítókhoz, mert a tablettától elmúlik a fájdalom, de meddig? A régóta tartó fejfájásra komoly kivizsgálást ajánlanék.
Más a fájdalom a tensiós, migrénes, családi vagy szociális problémával küszködõknél. Lappangó depresszió, ami álmatlanságba és teljesítõképesség csökkenésbe torkollik. A tünetek ugyan  ezen betegeknél is változóak, pl. a tensiós fejfájás migrénes betegnél is felléphet. A fejfájás többnyire kétoldali, nem lüktetõ, hosszú ideig tartó. Hol a homloktájon, a nyakszirtnél szokott fellépni, máskor a beteg úgy mondta el, nyomást érez a fejében. Olyan érzése van, mintha sapkát viselne vagy abroncs szorítaná a fejét. Az ilyen jellegû fejfájások gyakran napokig, hetekig, akár hónapokig is eltarthatnak. A kliens sokáig tûri a fájdalmat és mellette normálisan tud élni.
Az alkohol, cigaretta, egyéb anyagok alkalmazása esetén is lehetséges a fejfájás. A nyugtatók alkalmazása elkerülendõ. Minél elõbbi eredményes gyógyulást kívánok!

Csordás Istvánné
eü. szaktanácsadó
természetgyógyász

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.