A KONTASET KFT hazánk egyik leginnovatívabb cége – Kínai partnerségben a térség legnagyobb munkaadóihoz csatlakozhatnak

Fórizs Zoltán ügyvezető igazgató.

Folytatjuk a beszélgetést Fórizs Zoltán ügyvezető igazgató úrral (képen) a KONTASET Kft. jelenéről és jövőbeni elképzeléseiről.

Milyen újításokon, fejlesztéseken dolgoznak jelenleg? – kérdeztem.

-A jövőbeli fejlesztéseink az információs-, kommunikációs technológia, a járványvédelem, és a klímavédelem felé mutatnak.
Ezek közül néhány fejlesztést megemlítve: A mobil informatikai és adatközpontok fejlesztése – konténerekbe telepített informatikai központok – adat központok létrehozásával, különféle okos-eszközök – kiemelten okos csatlakozósorok és klimatizációs technológiák fejlesztése. Ám a fejlesztési céljaink között szerepelnek az új és meglévő klimatizációs és légtechnikai eszközök virológiai és bakteorológiai védelmi rendszereinek fejlesztése is, melynek keretében speciális elektronikai és járványvédelmi alkatrészek beszerelése mellett jelentős mértékben növelni tudjuk az eszközök környezetre, emberekre gyakorolt védelmét – mondta.

Triplepower háromfázisú csatlakozósor.

-Hamarosan befejezzük annak az üzemnek a járványvédelmi munkáját, amely az általunk alkalmazott járványvédelmi, IT, és smart technológiáknak köszönhetően Magyarország, de talán Közép-Európai viszonylatban is megállja a kijelentés a helyét – egyik „legbiztonságosabb” üzeme lesz.

A kínai együttműködésről mi-mindent osztana meg olvasóinkkal?

-Az elmúlt 3 évben a KONTASET Kft. jelentős változásokon ment keresztül. A korábbi budapesti műszaki és technológiai „irányító központ” Szentesre került, ilyen módon munkát és lehetőséget teremtve a városban, térségben, megyében élő tehetséges fiatalok elhelyezkedésére. Ez állományi számokban az jelenti, hogy a 26 fős budapesti létszám 6 főre csökkent, a beszerzési, a tervezési, a technológiai fejlesztési feladatkörök mindegyike Szentesre került.
2018-ban kötött együttműködési megállapodást a vállalatunk a világ egyik legnagyobb kommunikációs technológiafejlesztő vállalatával, a T&S Comminications-al optikai technológiai eszközök magyarországi fejlesztésére, gyártására.

Lefestett, beégetésre váró alkatrészek.


A kínai partner, a T&S Communications 2017. év óta NYRT formában működik, a világ második legnagyobb optikai technológiai vállalata, Shenzhenben működő, mintegy 2500 fős létszámú optikai kábelcsatlakozó gyárral, és Cantonban található optikai porcelángyártó nagyüzemmel.
A magyar és kínai partnerekkel lefolytatott tárgyalások eredményeként eltökélt szándékunk egy több mint 1000 főt foglalkoztató európai, ezen belül pedig saját régiónkban működő optikai technológiai üzem létrehozása, a megvalósításához mind a technológia, mind pedig a szentesi és megyei gyártási alapfeltételek rendelkezésre állnak.

Csatlakozósor betétszerelés.

A gyártó tevékenység nemzetközi licenc gazdája, a T&S Communications minden technológiai támogatást és pénzügyi finanszírozást biztosít ahhoz, hogy a hazai infrastrukturális alapjaira épülő üzem nemzetközi viszonylatban meghatározó európai gyártóbázissá fejlődjön – hallhattuk.

-Mindannyian tudjuk, hogy eljött az 5G ideje. A kínai és nemzetközi kutatás-fejlesztési programokban való vezető szerepvállalásukkal már néhány év óta a 6G jövőbemutató adatátviteli technológiák gyártás-előkészítése folyik.
Mivel az optikai adatátviteli technológia jelenleg csak Japánban és Kínában rendelkezik gyártó bázissal, így az együttműködésnek köszönhetően Magyarország, ezen belül a térségünk lehet Európában az első ezen a forradalmi technológia területen. A közös tervek megvalósítása érdekében a budapesti Kínai Kereskedelmi Központban 2020-ban alakítottuk ki közös termékbemutató központunkat.

Kontaset konténer.


Magyarország rendkívül előnyös helyzetbe kerülhet az informatikai és telekommunikációs szektor fejlesztésein belül. Ebben a relációban számunkra az a hosszú távú kérdés, hogy egy „hagyományos tevékenységű gyár” jövőbeli üzemeltetésével biztosítsuk a piacon maradásunkat, vagy egy olyan high-tech céggel együttműködve, amelynek jelentős fenntartható fejlesztés irányába mutató gazdasági hozama is van.
A KONTASET Kft. valamennyi dolgozója nap, mint nap azon dolgozik, hogy hozzájáruljon rövid, közép és hosszú távú terveink megvalósításához.

Miért jó a Kontasetnél dolgozni?

-Ha néhány gondolatban szeretnénk az érveket összefoglalni, akkor az alábbiakat említeném meg: 32 éves működési múlt, megbízhatóság és kiszámíthatóság. Olyan iparági területen, piaci szegmensekben működik, amely az elkövetkezendő évtizedekben dinamikusan fejlődni fog. 100%-os magyar tulajdon, amely következtében nincs külföldi, esetleg multinacionális döntési kitettség. Kiváló és összeszokott csapat, több mint 130 alkalmazottal. Saját életpálya modellt és motivációs rendszert hoztunk létre a jelenlegi és jövőbeli dolgozóink motivációjára. A KONTASET egy innovatív vállalat, amely folyamatosan lépést tart a piac változásaival. Fokozatos bérfejlesztéseken keresztül versenyképes, kiszámítható, biztos jövedelmet biztosítunk dolgozóink számára. A KONTASET Alapítványunk a rendelkezésére álló pénzügyi források, így az 1%-os jövedelemadó jóváírásoknak is köszönhetően támogatást biztosít a tanulásban, sportban élenjáró tanulók, diákok számára.

Mindennapi élet a szekrényszereldében,
patch panelek csomagolása.

-Hogyan alakult tavaly a társadalmi felelősségvállalásuk?

-Az elmúlt évben a társadalmi felelősségvállalásunkat elsősorban a térítésmentesen használatba adott járványvédelmi eszközökkel fejtettük ki. Ilyen volt a szomszédos strandfürdőbe kitelepített beléptető-kapu és légtisztító berendezés, illetve a városi sportrendezvényekre kitelepített testhőmérséklet mérő kamera és terminál eszközök. Hosszú ideig a Polgármesteri Hivatal bejárati előterében is láthatók voltak a KONTASET járványvédelmi eszközök.
Ugyancsak a társadalmi szerepvállalásunkhoz kapcsolódik az országban egyedülálló módon létrehozott Járványvédelmi Technológiai Bemutató Központ, amely összegyűjtötte a legkorszerűbb védekezést szolgáló eszközöket, technológiákat és tette mindenki számára megtekinthetővé, kipróbálhatóvá.

Orvosi ágykeretek szerelésre előkészítve.


Kórházak, rendelőintézetek, sport és oktatási intézmények számára tettük tesztelési céllal kipróbálhatóvá a járványvédelmi technológiákat, amely között kiemelném a Honvédelmi Sportszövetség KADET táborát, ahol a tábor teljes időszakában térítés nélkül biztosítottuk a gyerekek, az oktatók, a kiképzést végző HM és BM alkalmazottak virológiai és bakteriális védelmét.

Ügyvezető Igazgató Úr! Köszönöm szépen az interjút!

-Én köszönöm a lehetőséget, hogy bemutathattam vállalatunkat, a több mint 100 éves gyártó múlttal rendelkező KONTASET Kft.-t.

Szöveg és üzemi fotók: Dömsödi Teréz

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=42188 online lapszámunk 1. és 3. oldalán.

Cikkünk első része a http://www.varosivisszhang.hu/?p=42847 linken található.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.