Minden rendben a környék ingatlanpiacán

A 2020-as év vége felé járva visszatekintettünk, vajon a tavalyi évhez képest mennyire állt feje tetejére az ingatlanpiac a vírus következtében? Szentes ingatlanáraiban érzékelhető volt ingadozás? Illetve a megye három legnépesebb városainak jelenlegi lakásárait vettük górcső alá, hiszen a jövő évtől az új 5%-os lakásáfa rendelet hatására a lakásárakban is változás következhet be.

A szentesi ingatlanárak megúszták a drasztikus ingadozást

Az Ingatlannet.hu statisztikái alapján készítettünk egy grafikont, melyen a szentesi tavalyi ingatlanárakat összevetettük az ideiekkel, hogy meg tudjuk figyelni, vajon volt-e számottevő ingadozás 2019 ingatlanáraihoz képest. Idén ugyanis sok váratlan helyzet következett be, ami előzetes feltételezések szerint nagyban meg kellett volna bolygassa az ingatlanárakat. Szentesen szerencsére ez nem következett be.

Tavaly májusban volt egy drasztikusabb árcsökkenés az eladó családi házak piacán, amikor is 102 ezer Ft volt egy négyzetméter, vagyis áprilishoz képest 12 ezer forinttal mentek lejjebb az árak. Ugyanebben az évben a legdrágábban novemberben lehetett házat vásárolni 134 ezer Ft/nm-ért. A 2019-es áringadozás tehát a legmagasabb és legalacsonyabb átlagos ingatlanár között Szentesen 32 ezer Ft/nm volt, vagyis 31%.

Idén semmi váratlan árváltozás nem történt, enyhén csökkentek és nőttek a négyzetméter árak, vagyis látható, hogy a vírus első hulláma semmiféle következménnyel nem járt ezen a téren. Azonban most, a második hullám idején egy hirtelen árcsökkenés volt tapasztalható augusztusban, amikor 136 ezer Ft/nm-ről 130 ezer Ft/nm-re esett a családi házak értéke, majd hirtelen megnőtt 143 ezer Ft/nm-re szeptemberre. A családi házak jelenlegi ára az idei év legmagasabbika, a legalacsonyabbja pedig márciusban volt 129 ezer Ft/nm-rel. 2020-ban tehát eddig az áringadozás a legdrágább és legolcsóbb ingatlanárak között 14 ezer Ft/nm, ami mindössze 11%, tehát egyelőre nem magasabb, mint a tavalyi.

Amennyiben az előző évi árakhoz hasonlóan fog alakulni az idei is, akkor novemberig a családi házak árainak emelkedésére, decemberben pedig azok enyhe csökkenésére számíthatunk.

A szentesi lakásárak összehasonlításáról pedig az előző cikkünkben már írtunk pár szót.

A környék jelenlegi lakásárairól is beszámolunk

A következőkben Csongrád-Csanád megye három legnépesebb városának jelenlegi lakásárait hasonlítjuk össze. Szeptemberben a legmagasabb áron Szegeden kínálták eladásra a téglalakásokat, 478 ezer Ft/nm-ért. Amennyiben egy átlagos méretű 80 négyzetméteres ingatlant szeretnénk megvásárolni a Napfény városában, akkor átlagosan 38 millió forint körül fogunk tudni keresgélni. Míg Vásárhelyen ugyanakkora téglalakást 22-23 millió körül vásárolhatunk 283 ezer forintos négyzetméter árak mellett, addig Szentesen a szegedi lakásárak kevesebb, mint feléért (215 ezer Ft/nm) 17 millió forintért tudunk 80 négyzetméteres téglalakást vásárolni.

A következő év jokere az új lakásáfa rendelet

Biztos, hogy a 2021-es év sem lesz kevésbé izgalmas az ingatlanárak tekintetében, ugyanis nemrég jelentették be az 5%-os új lakásáfa rendeletet, ami a társasházak, családi házak és lakásépítési projektekre vonatkozik. Tehát 2022 decemberéig a kedvezmény minden 2021 januárjától elkezdett építkezésre vonatkozik, ami várhatóan több százezres nagyságrendű lesz.

Reisz Piroska
www.ingatlannet.hu

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.