Mind elszállnak az angyalkák? – Petőfi perháló

A Petõfi Szálló kapcsán az utóbbi hetek legaktuálisabb kérdése: milyen további perek érintik még közvetve, vagy közvetlenül az épületet? Ezt a kérdést háromszor tettük fel. Egyrészt Szirbik Imre polgármesternek, másrészt Csernátoni Árpádnak, aki az Alsónémedi Takarékszövetkezetet képviseli és a Fõvárosi Bíróság Sajtóirodájának. Utóbbi nem kívánja kommentálni a pereket, legalábbis egyelõre. Az eljárások megfelelõ ütemben haladnak.

diszitessel.jpgMegerõsítést nyert, hogy a Petõfi Szállót most közvetlen érintõ egyetlen, de nagyon meghatározó per a Fõvárosi Bíróságon folyik. Felperese a FIK Rt., alperese pedig a Budalakk. A per tárgya a felek között 1997. szeptemberében a szálló tulajdonjogát érintõ adásvételi szerzõdés érvénytelenségének megállapítása. A perben Szentes Város Önkormányzata beavatkozóként vesz részt a szerzõdés érvényessége mellett, amelybõl adódott, hogy 1998-ban bejelentette: élni kíván elõvásárlási jogával. S arról, hogy az elõvásárlási jog megilleti az önkormányzatot, a Szegedi Ítélõtábla éppen szeptember 21-én hozott jogerõs döntést.
Mielõtt még az épületet közvetve érintõ perekrõl szólnánk, Szirbik Imre polgármestertõl azt is megkérdeztük, mi a helyzet a vételárral. A polgármester kategorikus rövid választ adott: “Természetesen az önkormányzat a Szegedi Ítélõtábla jogerõs határozatát az abban foglaltak szerint teljesíti.”
Megkérdeztük azt is, hogy a per kimenetele hogyan befolyásolja az épület további sorsát. Erre Szirbik Imre így reagált: “Amennyiben a Fõvárosi Bíróság azt állapítja meg, hogy az adásvételi szerzõdés érvényes, akkor a Szegedi Ítélõtábla döntése alapján a tulajdonjog egyszer és mindenkorra tisztázódik, a Petõfi Szállónak az önkormányzat a tulajdonosa. Ha a Fõvárosi Bíróság szerint az adásvételi szerzõdés érvénytelen lenne, akkor a felek között elszámolási vita veszi kezdetét.” Megerõsítette továbbá: mivel az épület felújítása sürgõs, így megkezdik a mûszaki felmérést. A rendelkezésre álló forrásokat figyelembe véve a felmérés eredményeként lehet majd a munkálatokat megkezdeni.

Az épületet – ugyan vitatott módon – de 1999-ben az Alsónémedi Takarékszövetkezet 65 millió forint hitelösszegre fedezetnek fogadta el. Csernátoni Árpád jogi képviselõ elmondta, hogy követelésüket fenntartják, ugyanis õk tehermentes tulajdoni lap alapján, szabályosan helyezték ki a hitelt a Budalakk érdekeltségnek. Igazuk igazolására pert indítottak a helyi Földhivatal ellen a Fõvárosi Bíróságon, amit elvesztettek, de már jogi kifogásukat be is jelentették.
A szünetelésbõl élõvé tették továbbá azt a pert, amelyben december elején lesz tárgyalás a Csongrád Megyei Bíróságon. Ennek tárgya kártérítés, bizonyos eljárási szabálytalanságokból adódó káruk megtérítése. A per alperese Szentes Város Önkormányzata. Csernátoni úr nem lát ugyan esélyt e per számukra kedvezõ megítélésére, de – mint állította – tovább fognak “kellemetlenkedni” a jogos járandóságukért.
diszetes_nelkul.jpgÉrdekesnek tartottuk megkérdezni, vajon nem fognák-e fel befektetésként a követelésüket, nem látnának-e így esélyt a peren kívüli rendezésre? A válasz egyértelmû “nem” volt. Vagyis nem fektetnének be az ingatlanba, mivel annak eredeti profil szerinti hasznosítását nem látják jövedelmezõ beruházásnak.
Kommentár: Egy város fejlõdése igazán csak annak érdeke, aki ott hajtja álomra a fejét. A tények továbbgondolását tegye meg mindenki a maga gondolata szerint. Történjék bárhogy is, a pereknek megfogyatkozására belátható idõn belül nincs sok esély. Egy azonban bizonyos: per ide, per oda, már az eddig eltelt idõnek is kizárólag az épület, azon keresztül pedig Szentes városa, és annak minden polgára a legnagyobb vesztese. A jog hálójában vergõdve jó esély van arra, hogy Szentes végleg külsõ szemlélõ maradjon. Ez persze, ha a 20% tulajdonrészt vesszük alapul, nem lenne ildomos. A tél pedig szépen megteszi a magáét. Mi viszont hamarosan a Petõfi ügy más vetületeivel folytatjuk.

Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

2 hozzászólás “Mind elszállnak az angyalkák? – Petőfi perháló” bejegyzésre

  1. Prof.:

    Vigyázzon, Terike, mert vannak, akik megpróbálják lejáratni amiért ennek az ügynek a mélyére merül! Kérdéses ugyan, hogy kik vevők a próbálkozára. Én változatlanul örülök, hogy veszi a fáradságot, sőt becsülöm, mert nyilván anyagiakat is áldoz rá, hogy minél többet megtudjon a hercehurca hátteréről. Ha kellemetlenség éri, inkább kérjen segítséget, de ne adja fel!!! Minden tiszteletem. (Elérhetőségem az Önnek küldött magánlevélben!)

  2. - pártatlan -:

    Komolyan mondom, teljesen egyetértek a leírtakkal. Mivel a város területén van az ingatlan, itt, helyben kell gondoskodni pl. arról is,hogy mondjuk a vakolat senkit ne csapjon agyon, tehát se testi épségben, sem vagyonban ne keletkezzen kár az épület állagából adódóan. Kíváncsi leszek, hová lyukadunk ki. Én már annak is örülök, ha a tél elmegy símán. Pestről persze könnyű húzogatni az időt. Rá kellett volna már rég bízni a helyi vállalkozókra, hagy csinálták volna…

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.