Környezetünkről tabuk nélkül 4 – Pusztuló rovarfajok

(Grafika: Séra Tamás, Blikk)

Nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk. (Tolkien: A Gyűrűk Ura)
Mivel egy, a napokban megjelent újságcikk tartalma témánkhoz szorosan kapcsolódik, ezért röviden ismertetjük azt, mielőtt eszmefuttatásunkat folytatnánk.

The Guardian*: a Biological Conservation szaklapban az elmúlt években világszerte megjelent 73, rovarokkal kapcsolatos vizsgálatok elemzése alapján a rovarfajok 40 százalékának kihalását prognosztizálták a következő évtizedekre. A fő ok az életterük elvesztése a mezőgazdaság, az urbanizáció és az erdőirtás miatt. A talajjavító és a növényvédő szerek használata és a vegyi szennyezés mellett biológiai eredetű veszélyek, az invazív (nem őshonos, agresszív) fajok, a kórokozók, plusz a klímaváltozás is hozzájárul a rovarok pusztulásához.
Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik. A pillangók 53, a bogarak 49, a méhek 46, és a legyek 25 százaléka halhat ki hamarosan.

Ugyanakkor a rovarpusztulás hatása tovább terjed a táplálékláncon. Mivel számos madár-, hüllő- és halfaj számára a rovarok jelentik a fő táplálékot, ezek a fajok is veszélyben lesznek.
A méhek számának csökkenése pedig már most problémákat okoz a világ több helyén is, mivel nem sikerül megtermékenyíteni a (haszon)növényeket, amiket a méhek poroznának be.
(Ugyanakkor a rovarvilágban vannak erős, jól alkalmazkodó fajok – ilyen a házi légy és a csótány -, amelyek megélnek az emberi környezetben és ellenállnak a rovarirtóknak. Az ezekkel táplálkozó állatok nem kerülnek veszélybe, de túlszaporodásuk esetén szintén felborulhat a természetes egyensúly.)

A növekvő népesség élelmezése napjainkban is problematikus, az élelmiszer-termelés drasztikus visszaesésének pedig beláthatatlan következményei lennének.
Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy bolygónk ökológiája összeomlik, ezért azonnali és globális intézkedésekre van szükség ezeknek a folyamatoknak a megfékezéséhez, megállításához és esetleges visszafordításához.

(Folyt. köv.)
Ifj. Kátai Ferenc

(*)https://www.theguardian.com/environment/2019/feb/10/plummeting-insect-numbers-threaten-collapse-of-nature

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41700 online lapszámunk 2. oldalán.

Előző rész: http://www.varosivisszhang.hu/?p=35643

Egy hozzászólás “Környezetünkről tabuk nélkül 4 – Pusztuló rovarfajok” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    A cikksorozat folytatása a http://www.varosivisszhang.hu/?p=35814 linken található!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.