Környezetünkről tabuk nélkül 5. – Dönteni felelősséggel…

Nem mi döntjük el, hogy mikor éljünk. Mi csak abban dönthetünk, hogy mi a teendő, ha már itt vagyunk. (Tolkien: A Gyűrűk Ura)

Miután nagy vonalakban áttekintettük Földünk aktuális helyzetét, felidéztük őseink életmódját és megismerkedtünk egy országgal, amely lehetőségeihez mérten válaszol a mindannyiónkat érintő kihívásokra, feltehetjük magunknak a kérdést, vajon tisztában vagyunk-e a körülöttünk zajló folyamatokkal, bolygónkra és az emberiségre leselkedő veszélyekkel? Külön kitérünk vezetőinkre, döntéshozóinkra, miután helyzetükből fakadóan jóval több és megfelelően előkészített információk bírtokában lehetnek, és ebből fakadóan megtehetik a szükséges lépéseket. Vagy mégsem?
Hans Rosling szerint még azt sem tudjuk, hogy mit tudunk, még feltételezéseinket is előítéleteink határozzák meg. A világ helyzetét alapvetően befolyásoló kérdéseket illetően tudásunk kritikán aluli (az emberek nagy része 2-3 helyes választ adott a 12-ből). Az önmagukat tájékozottnak és hozzáértőnek és/vagy szakértőnek gondoló döntéshozók gyakran csak egy csimpánz szintjén ismerik a világot. Amikor a valóságra vonatkozó ismereteikre kérdezünk rá, a (csimpánz által) véletlenszerűen megjelölt megoldások közelebb állnak a valósághoz, mint a döntéshozók „megfontolt” válaszai! (Hans Rosling: Tények, Libri Könyvkiadó Kft., 2018.)
Miután a döntéshozók – parlamenti képviselők sincsenek tisztában a valós helyzettel, ezért nem is várhatunk tőlük megoldásokat. A helyzetet súlyosbítja, hogy a választási törvény értelmében minimális feltételeket teljesítve (magyar állampolgárság, büntetlen előélet, minimális iskolai végzettség, 18-99 éves életkor) BÁRKI jelölhető és választható! Teljesen egyedülálló módon – a munkaerőpiac szempontjait figyelmen kívül hagyva – a választott képviselők alkalmasságát megelőlegezzük, alkalmatlanság esetén (ha egyáltalán kiderül) a számonkérést, a felelősségre vonást „mellőzzük”. Eközben pedig a feladatuk „csak” az ország, régió, település sorsának meghatározása, törvény- és döntéshozatal.
Normál esetben a hasonló álláshelyekre jelentkezőket procedúrák sora várja. Önéletrajz, motivációs levél, erkölcsi bizonyítvány, diplomák, referenciák, munkatapasztalat, (több) nyelvtudás, majd pedig állásinterjúk sora.
Azon valószínűtlen esetben, ha felmerülne a választási törvény módosításának lehetősége, akkor milyen feltételeknek kellene megfelelniük a jelölteknek? (Vízió?!)
Szilárd világképpel rendelkező, autonóm személyiséget keresünk spirituális érzékenységgel, tényleges munkatapasztalattal hasonló területen. Magas intelligencia hányados (érzelmi is!) követelmény. Transzdiszciplináris* (nagyon sok és nagyon különböző tudományág egyesítése, szintetizálása és magasabb szintre emelése) tudás – több diploma, nyelvtudás alapfeltétel. Bármilyen művészeti ág, harcművészet, meditáció gyakorlása előny. Mindenfajta függőség kizáró ok! Az ilyen kritériumoknak megfelelő emberek nem befolyásolhatók, valódi probléma orientáltak, érzékenységük miatt nem csak gazdasági szempontokat vesznek figyelembe, elképzeléseiket rugalmasan, az adott helyzethez alakítják, viszont meghozott döntéseik mellett kitartanak, felelősséget vállalnak, adott esetben akár le is mondanak. Nem foglalkoznak kisstílű vitákkal, énképük fényezésével, egyéni haszonszerzéssel.
(Folyt. köv.)

ifj. Kátai Ferenc

*Pl.: Humánökológia: a természet- és társadalom komplex összefüggéseit kutatja, felhasználva és új megvilágításba helyezve a biológia, geokémia, geofizika, földrajz, biomatematika, klímatológia, földtörténet, a mezőgazdasági és műszaki tudományok, pszichológia, szociológia, antropológia, közgazdaságtan, történettudomány, politikatudomány, nyelvtudományok, művészet- és kultúrtörténet, valamint a filozófiatörténet eredményeit is.

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41701 online lapszámunk 2. oldalán.

Előzmény: http://www.varosivisszhang.hu/?p=35656

Egy hozzászólás “Környezetünkről tabuk nélkül 5. – Dönteni felelősséggel…” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    A folytatás a http://www.varosivisszhang.hu/?p=36088 linken olvasható!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.