Szamosközi-gobelinek: Tűvel festeni

Tömeg_csakúgy_mint_tavaly.jpgA Hegedűs László Helyőrségi Klubban december elsején nyílt a II. Szamosközi-gobelin varró pályázatra érkezett alkotásokat bemutató kiállítás.

A megjelenteket Berki Gáborné, az intézmény igazgatója köszöntötte, aki Szirbik Imre polgármesternek adta át a szót, hogy a kiállítást megnyissa. A polgármester felidézte a közelmúltból a kertész házaspár alakját, akik időközben rádöbbentek: az élet másról is szól. Arról az alkotói tevékenységről, amely ennyi embert hozott össze ezen a délutánon. A varró, amikor az első öltésből elindul, tudja, hova kíván eljutni. Az alkotáshoz tere van, amelyben a szellem és az érzés kiteljesedik, – mondta.

Díjátadás.jpg

Szamosköziné Tünde, az alkotó felesége, a program háziasszonya szólt arról, hogy némileg kevesebb idén a pályázók száma, ám ennek a szabályok szigorítása az oka. Egyszerűsetett képekkel nem lehetett pályázni, továbbá az alkotásokat személyesen kellett elhozni, s a kiállítás bontásával ily módon kell elvinni is.

Kiállítás megnyitó pillanatképe_1.jpg

A_polgármester_megnyitó_beszéde.jpg

Az alkotásokat dr. Kun Edit jogász-festőművész a zsűri elnökeként értékelte. Vázolta, hogy a hajdani Franciaországból elterjedt szövött falikép, amely nálunk apró öltéstechnikával készült hímzésként honosodott meg, reneszánszát éli. Éppen az a szép ebben a műfajban, hogy nem ismer korlátokat, az alkotó gondolatait szabadon válthatja valóra, a festmény és gobelin a képzőművészet időtlenségéről tanúskodik. Majd – hogy illusztrálja, mit jelent tűvel festeni – kiemelt néhányat a legjobban sikerült alkotásokból. Hozzáfűzte, hogy 60 pályázó 85 alkotással pályázott az idén. A zsűri az esztétikum mellett a formák harmóniáját, az egyenletes varrást értékelte.
Dr. Kun Edit arról is beszélt, hogy minden művészet titka az érzelmek elrendezésének képessége.

A_kiállítás_képei.jpg

A verseny két kategóriában folyt. A különdíjasok büszke táborában egy szentesi himzőnőnek, Szabics Ferencnének is hely jutott. A tűgobelinek készítői közül a fődíj ezúttal a budapesti Szentgyörgyi Csilláé lett. A fődíjat, saját "Szülinapi csokor" című festményét Szamosközi Antal adta át. A normál kategóriában Tas Lászlóné egri pályázóé lett a másik Szamosközi festmény, amelyen az alkotó tavaszi virágokat ábrázol.
Minden résztvevő egy tűgobelint és emléklapot kapott. Külön elismerés járt a pályázat egyetlen férfi gobelin varrójának, a kecskeméti Urbán Miklósnak.
Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Dr_Kun_Edit_jogász_festőművész.jpg

Helyezkedés.jpg

Népszerűek_a_gobelinek.jpg

Szamosköziné_Tünde__a_háziasszony.jpg

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.