Tapintható térkép – az újjakkal is látható városközpont

A Szentes-Csongrád Rotary Club tegnap délelőtt avatta fel Szentes város főterén a tapintható térképet. A Máté István és felesége által bronzból készített sajátos térplasztika a Rotary Clubbok történetében immár a tizenkettedik.  Azt is megtudtuk, hogy jövőre a csongrádiak főtere is tapintható lesz, hogy a vakok és gyengénlátók is közelebről megismerhessék a települések legszebb épületeit, nevezetességeit.

A jelenlévőket Mészáros Zoltán a Szentes-Csongrád Rotary Club leköszönő elnöke üdvözölte és az alábbiak szerint ismertette a Club törekvéseit, a művészeti alkotás megszületésének előzményeit.

Mészáros Zoltán beszéde.

Ezt követően Szűcs Lajos alpolgármester szólt a megjelent Rotary clubtagokhoz és az érdeklődőkhöz, akik között a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete és a szentesi csoport tagjai is szép számmal megjelentek.

Szűcs Lajos alpolgármester köszöntője.

Balogh György kormányzó gondolatai.

Elmondta, hogy Nagy Gyula szellemi ötlete alapján létesülnek sorra a települési térplasztikák, amelyek a cselekvő emberségről, a szervezet filozófiájáról üzennek, ezúttal a gyengénlátók számára, akik az újjaikkal láthatnak.

A térplasztika feliratait Braille-írással, Mészáros Zoltán felkérésére dr. Szabó Tamás, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének tagja készítette. A szegedi fiatalember elsők között tapintotta ki, hol is találhatók, milyen formájúak az elnevezések mögött megbúvó épületek. Elégedett a végeredménnyel, élethűnek, szépnek találva a makett szerűen sorakozó épületeket és a tér elhelyezését. Mint említette, örül, hogy megismerhette Szentes főterét.

Az egyesület alelnöke, Hegedűs István is ily módon először nézhette meg városunk főterét.
– Teljesen le vagyok nyűgözve, gyönyörű ez a tér, templomaival, középületeivel. Eleinte voltak fenntartásaim, hogy a valóságból mit tud visszaadni a térplasztika, a tér 1 négyzetméteres kicsinyített mása, de az élmény kézzel fogható. Bármelyik épületet szívesen megismerném belülről is. Kivéve azt az egy kocka alakút, amelyik nem illik ebbe a környezetbe! – mondta.

Előzmény: http://www.varosivisszhang.hu/?p=15186

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.