Nem lát jól a gyerekem?

Az iskolaév kezdetén megszaporodnak a szemészeti rendelõkben a kisdiák gyermekeikkel jelentkezõ szülõk. Sokszor ilyenkor derül ki, hogy valami gond van a gyermek szemével. Nem látja a táblát, olvasási nehézségek mutatkoznak, sokat pislog, könnyezik, megfájdul a feje délutánra. Bár a 6-7 éves gyermek még kicsi, mégis bizonyos szembetegségek, kancsalság, tompalátás kezelése ebben a korban is már majdnem megkésettnek mondható.

Ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni a bölcsõdés és óvodás korú apróságok megfigyelését és szûrését. A gondos szülõ észreveszi, ha a gyermek egyik vagy másik szeme középirányba húzódik, „beszalad”. Jobbára csak fáradtság vagy betegség idején. Javasolt, hogy a kancsalság legkisebb gyanúja esetén is keressék fel a szakrendelést, ahol kizárhatják a betegséget, ha pedig valóban kóros állapot diagnosztizálható, megkezdik és végzik a kezelést. Az éleslátás feltétele az, hogy a külvilágból, a tárgyakról érkezõ fény hátul, a szem látóhártyáján egyesüljön. Ép szemen ez így is történik. Ha a szem törõereje hossztengelyéhez viszonyítva gyenge, akkor a kép a látóhártya mögött (túllátóság), ha túl erõs, a látóhártya elõtt (rövidlátás) keletkezik. Ezeket az állapotokat szemüveg (domború ill. homorú, + ill. üveg) alkalmazásával javítjuk. Ép szem esetén a szemgolyók csak közelre nézéskor térnek össze középirányba. A szem így alkalmazkodik, konvergál, távolba nézéskor viszont  nem.
A kancsalság okát nem ismerjük pontosan. A legjobb magyarázatot adó felfogás szerint az elsõdleges probléma az, hogy a gyermek túllátó. A túllátó szem távolba nézéskor is kénytelen alkalmazkodni, (középirányba fordul) hogy élesen lásson. Az alkalmazkodáshoz idegi kapcsolatok útján a szemek összetérítése csatlakozik ép rendszer esetén is, mivel a két szem a szem funkcióját automatikusan nem kapcsolná ki. Gyakorlatilag az a helyzet, hogy a kancsal ember csak az egyik szemét használja, a másikon tompalátás alakul ki. Ez a magyarázat jó alapot ad a kezelés elveihez.
A kancsalság diagnosztizálása után a gyermek fénytörési hibájának objektív meghatározása szükséges.  Ezt öt napon át kétszer atropinnal cseppentett, tágított pupilla mellett végzi a szakember. Erre azért van szükség, hogy a szem természetes alkalmazkodóképességét felfüggesszék. Gyermekkorban a megszokott „számolvasásos” vizsgálattal nem lehet a törési hibát biztonsággal mérni.

Rövidlátás iskoláskorban

A kiskamaszkor szemészeti problémája a rövidlátás jelentkezése. Az esetek nagyobb részében ún. jóindulatú rövidlátásról van szó, ami a 3-4 dioptriát nem haladja meg, nem jár szemfenéki elváltozással. Fontos ilyenkor is a rendszeres szemészeti ellenõrzés, hogy mindig a legjobb látásélességet biztosítsuk.

A rohamosan fokozódó, sokszor már fiatalabb életkorban kezdõdõ, ún. rosszindulatú rövidlátás szerencsére ritkább, de nehezen befolyásolható állapot. A szemgolyó hossznövekedését a látóhártya nem képes követni, ezért szemfenéki elváltozások, a teljes dioptriaszámú szemüveg viselése ellenére is romló látásélesség jellemzi. Kemény kontaktlencse viseléstõl és ún. „megtámasztó mûtéttõl” várható javulás.
Rövidlátással vagy anélkül nem ritka a két szem közeli munkához szükséges összetérítésének gyengesége. Ez a hiba is az iskoláskorban okoz panaszt, hiszen ekkor kell sokat és figyelmesen 25-30 cm távolságra koncentrálva dolgozni a gyermeknek. A szem összetérítését végzõ izmok gyengesége, kifáradása szemfájdalmat, könnyezést, fejfájást egyaránt okozhat.  Speciális szemtorna, a munka és a pihenés megfelelõ aránya hozhat eredményt.

Jó tanácsok: nagyon fontos, hogy a tanuláshoz, íráshoz, olvasáshoz megteremtsük az optimális körülményeket. Válasszunk az asztal magasságához megfelelõ széket! Ne kelljen a gyereknek az asztalon hasalva 10 cm-rõl írnia, szemét ezzel túlfárasztania. A megvilágítás egyenletes, nem vakító, a szemet ne közvetlenül érõ legyen. Mindezekkel elõsegíthetjük a meglévõ panaszok csökkenését, illetve megakadályozhatjuk a kialakulásukat.

Az önnek és gyermekének megfelelõ szemüveg szakértõje az OPTIC World szaküzlet Szentesen a Kossuth tér 5. szám alatt, ahol kontaktológus szakorvosuk dr. Gyovai Judit szolgál bõvebb felvilágosítással. Az üzlet hétfõtõl péntekig 8.30-tól 17.30-ig, szombaton 8.00-tól 12.00 óráig  tart nyitva. Elõzetes bejelentkezés a +36-30/3674-696 és 63/444-543 telefonon lehetséges.        
(x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.