A gyógyító nevetés

Smiley.gifNevessen néha… Biztos, hogy nem mindennap, minden órában van kedvünk nevetni. Magunk tehetünk azonban valamit annak érdekében, hogy ne csak feketének lássuk a világot.

Emlékszik még arra, hogy mikor nevetett utoljára teljes szívbõl? Vagy úgy véli, hogy a nevetés csak kisgyermekeknek és gyermekes felnõtteknek való? Azok közé tartozik, akiknek állandóan nevethetnékjük van, vagy inkább mindenre csak ez a megjegyzése: “Mit lehet ezen nevetni?”
Az, hogy min és milyen gyakran nevetünk, fõleg személyes beállítottságon múlik, de más tények is befolyásolhatják. Eleinte csak egy reflex. A mosolygás és nevetés, velünk született képességünk. A nevetés az orvosság egyik formája, amely csaknem mindig  ingyen a rendelkezésünkre áll. Ha szívbõl nevetünk, (tesztelés) a következõ történik a szervezetünkben:
Egyedül csak az arcunkon tizennyolc izom lép mûködésbe, mindenek elõtt a járomizom. A rekeszizom is alaposan mozgásba jön és “maszszírozza” a májat, epehólyagot és a lépet. A gyomrot, a béltájékot is alaposan “átdagasztja,” a nevetésekkel serkenti az emésztést. A szívverés gyorsabb lesz, fokozódik a vérkeringés, javul a bõr vérellátása.
Ha kényes, kellemetlen helyzetben nevetünk, az adrenalinból kevesebb stresszhormon kerül a keringésbe, ez által oldódik a szív és izmok feszültsége. A nevetéstõl elmúlik a haragunk és félelmünk, felvidul a kedvünk. A nevetés erõsíti szervezetünk védekezõképességét, fokozódik a hangulat. Joggal mondhatnánk, hogy a testi elváltozások igazak lehetnek, és nekünk éppen semmi kedvünk sincs nevetni.
Hangulatunkat befolyásolni lehet, pl. az “Ú” betû kimondásakor az ember arca bosszús lesz. Próbálja ki Ön is! Az “I”-vel mosolygósabb az arc.
Sajnos, manapság nincs igazán min nevetni, de akkor is igyekezzünk legalább egy kicsit mosolyogni.
Hogyan használja ki a nevetés gyógyerejét?
Foglalkozzék komolyan a kérdéssel, hogy mi tudja önt nevetésre bírni. Milyen filmeken, vicceken szokott kacagni vagy nevetni? (Pl. tévében  Nevess csak! Kész átverés… stb.)
Tudatosan készüljön minden olyan helyzetre, ami örömet szerez, mosolygásra készteti, vagy megnevetteti önt.  Minden embernél más és más ingerek váltanak kis nevetést.
Tudatosan keresse a vidám emberek társaságát, akik nem hagyják, hogy szomorúan üljön hozzájuk. Bármerre jár, legyen mosolygós arca, a legtöbb ember így fogja viszonozni. Használja ki ezt a házi gyógyszert, ami mindig ingyen a rendelkezésére áll. Olyan gyógyszer a nevetés, ami nem okoz függõséget. Napi 20-30 perc nevetés – kisadagokban elosztva – egész napra elég.  Egész napon át mérgelõdhet is az ember, de senki sem kötelezi erre.

Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.