Csirkemell lencsével
60 deka megmosott, tisztított csirkemellet négy részre vágunk. Enyhén sózva, serpenyõben mindkét oldalát pirosra sütjük. Adunk hozzá 1 fej tisztított, karikára vágott vöröshagymát, 1 lekarikázott sárgarépát. Felöntjük 1 deci fehérborral és kevés vízzel. Fedõ alatt puhára pároljuk.
20 deka lencsét enyhén sós vízben puhára fõzünk. A csirkemell ha megpuhult, kivesszük és az eddig megfõtt lencsét hozzáadjuk a húsléhez. Összeforgatva tûzálló tálba tesszük, a tetejére a csirkemell darabokat helyezzük és leborítjuk 15 deka bacon szalonnával. Forró sütõben barnára sütjük.
HÉTKÖZNAPI GYORSVACSORA
1 nagy fej karfiolt rózsákra szedve, megmosva forró sós vízben 5 percig fõzünk. A fõzõ lébõl 3/4 litert kiveszünk. 3 deka vajat megolvasztunk és leszórunk 3 deka liszttel, világos rántást készítünk. A fõzõ lével és fél liter tejjel felöntjük, és idõnként kevergetve lassan 15 percig fõzzük. 1 szelet toast kenyeret beáztatunk, 1 fej hagymát felkockázunk, 1 másikat felkarikázunk. 50 deka darált húst a kinyomott kenyérrel, 1 tojással és a hagymakarikával öszszegyúrunk. Sózzuk, borsozzuk. A masszából fasírtot formálunk és felhevített olajon, közepes hõfokon a hagymakarikákkal együtt 8-10 perc alatt megsütjük. Sóval és kevés reszelt szerecsendióval ízesítjük a mártást, és felforraljuk. Aprított petrezselyemmel és metélõhagymával megszórjuk. Beletesszük a karfiol rózsákat. Összemelegítjük és a húspogácsával tálaljuk.
Bencsik Károlyné
Szentes, Nagyhegy
Szívesen fogadjuk az Ön bevált, kedvelt receptjeit is, hogy megoszthassuk olvasóinkkal. Küldje el most, s amint olvasta, lepje meg családját támogatónk ajándék vásárlási utalványával. Fõzzük ki, hogy mit fõzünk!