Áttörés lehet a rák kezelésében? – A „paprika piros” titkai

Dr. habil. Lantos Ferenc professzor úr (képen), a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán agrokémiai ismereteket oktat, és a közelmúltban védte meg doktori címét angol nyelven is a Széchenyi István Egyetemen, megszerezve ezzel a habilitációt. Kutatási területéről, a szentesi cseresznyepaprikában található kapszaicin emberi szervezetre gyakorolt hatásáról beszélgetünk annak apropóján, hogy az év végére az elmúlt 10 éves kutatási munkája nyomán megjelent a Capsicum Genus című könyve.

– Először is szeretném megköszönni Szentes Város Önkormányzata, a Szentes Városért Közalapítvány, valamint a Duna-R Kft. támogatását könyvem nyomtatásához, és ahhoz, hogy kutatói munkámhoz a habilitációt megszerezhettem. Kutatásaimat a Pécsi Orvostudományi Egyetem és a Gödöllői Agrártudományi Egyetem kereteiben végezhetem, a közös munka eredménye ez a könyv.

– A kötet részletesen bemutatja az egyes paprika fajtákat származásuktól egészen az összetevőkig. Miért tartja mindezt fontosnak?
– Az volt a cél, hogy olyan paprika fajtákat is bemutassunk, amelyek a köztudatban szinte ismeretlenek, ám a tudomány őrzi ezeket. Választ adjunk továbbá arra, hogy a szentesi paprika a napi táplálkozási szükségleteinkből mit képes fedezni, mit kell még pótolnunk az egészségünk érdekében. Az egyes paprika fajok új dimenzióját nyithatnánk meg, ha a mai gyakorlat helyett inkább fűszernövényként, vagy gyógynövényként hasznosítanánk őket. Feszegetjük azt a témát is, hogy az orvoslás, gyógyszertudomány alig hasznosítja ezeket a növényeket. E felméréshez kellett az orvos kollégák közreműködése. Ezúton köszönöm meg a lektorálást Dr. Papp Zoltán PhD, Dr. Bod Barnabás és Dr. Bod Bence szakorvosoknak, valamint Prof. Dr. Máthé Ákos egyetemi tanárnak.

– Olvasom a könyvben, hogy ezek a kutatások már a 19. században elkezdődtek, mi az oka, hogy a hazai hasznosítás mégis várat magára?
– Meg kell említenem Zechmeister László előzetes kutatásait, aki a szentesi paprikából kivont egy anyagot, amit nem sikerült meghatároznia. „Paprika piros”-nak nevezte el. Munkásságának fennmaradt dokumentációit most gyűjtöm össze a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, ahol dolgozott. A történelem „elvágta” a munkásságát, hiszen a második világháború előtt kénytelen volt elhagyni hazánkat, Amerikába, Pasadenába ment. 1937-ben – nagy valószínűséggel – Nobel-díjra is jelölték Szent-Györgyi professzorral együtt. Zechmeister László azonban – származása miatt – nem kaphatta azt meg. Az általa alkotott kromatográffal kimutatott „paprika piros” egy igen értékes karotionid. A másik, általam kutatott anyag a paprika csípős anyaga a kapszaicin, amelyet a rák gyógyításában Prof. Dr. Boros László a kaliforniai klinikán kutatási szakaszban alkalmaz napjainkban. Február 6-án a Városi Könyvtárban tartandó előadásán fog erről is beszélni. Kutatásaim során nagy figyelemmel vagyok Prof. Dr. Jancsó Miklós és fia Gábor e tárgyban elért kutatási eredményeire is, noha magam növénykutatóként, és nem orvosként vizsgálom a szentesi cseresznyepaprika kapszaicin és kapsziát tartalmát.

Zechmeister Lászlót kutató.

– A könyv folytatása mi-mindenre épülhet majd, azaz melyek a jövőre szóló tervei?
– A jövőben csak a „paprika piros”-sal szeretnék foglalkozni. Igazolni szeretném, hogy a Zechmeister László által megtalált „paprika piros” a szentesi mai modern paprikában is fellelhető. Meggyőződésem, hogy ez az A4-vitamin. Szeretném elősegíteni továbbá, hogy Zechmeister Lászlót, kutatási eredményei alapján, post humus Nobel-díjra terjeszthessük fel, s hogy emléktábláját a Zsinagógában elhelyezhessük.

A tanár úr és diákjai.

– A könyvben kínai nyelvű összefoglalók is vannak. Nem véletlen, hiszen ön kínai hallgatókat is tanít. Mit tudhatunk meg minderről?
– A Szegedi Tudományegyetem angol nyelvű elméleti képzésén Shanghai környéki diákok, jelenleg 6 hallgató is részt vesz. Ők a szentesi zöldségtermesztést tanulják, a gyakorlati foglalkozásaikat az Árpád Agrár Zrt-nél és a Duna-R Kft-nél töltik. Csongrád közreműködésével a szőlészet, borászat sajátosságaival is ismerkednek. Szentes a hallgatók érdeklődésének központjába került, hiszen hozzájuk baltikumi diákok is csatlakoztak. A magyar mezőgazdaság mind a négy szegmensével ismerkednek. A jövőben egyre több kínai hallgató számára lesz vonzó a hazai mezőgazdasági kultúra, a szentesi táj jó levegője, és a kiváló minőségben előállítható termékek.

Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.


https://sp.outletdastintas.com.br/

https://ptpn2.co.id/

https://campingrozenhof.com/

https://heylink.me/PRIMATOTO/

slot qris

situs togel

https://vestnik.tou.edu.kz/

slot depo 5k

toto slot

deposit 5000

deposit 5000

situs toto

deposit pulsa

situs pulsa

situs toto

toto togel

situs togel

slot 5k

link gacor

situs toto

situs togel

slot 5000

depo 5k

situs toto

Situs togel

deposit 5000

situs togel

primatoto

primatoto

primatoto

Slot depo 5k

situs toto

slot qris

kembang88

slot qris

kembangtoto

gemilangtoto

deposit 5000

Situs toto

Situs toto

toto togel

situs togel

slot 5000

toto 4d

toto togel

toto togel

toto 4d

slot toto

situs toto

slot77

deposit 5000

slot toto

Slot thailand

toto 4d

situs toto

situs toto

situs toto

Toto togel

deposit 5000

kembangtoto

situs togel

toto slot

toto togel

depo 5k

situs togel

https://collegiogeometri.mb.it/

https://lavorain.seval.it/

https://personal.cofadena.gob.bo/

situs toto

situs togel