Böllérek versenye Gádoroson – Hatalmas hangulat lesz

VII. Gádorosi Nemzetközi Disznótoros Nap részletes versenykiírása: Idõpont: március 7. (szombat). Háromfõs csapatok versenyeznek értékes díjakért és elismerésért. Gyülekezõ és felvonulás reggel 6 órakor az Általános Iskolában.
(Jó LaciBetyár: Túr a disznó… részlet)

Megnyitó, majd a csapatok összesorsolása következik. Két csapat kap egy sertést, amit együtt szúrnak le, utána minden csapat fél sertést dolgoz fel. Pörzsölés fatüzeléses pörzsölõvel vagy szalmával. (Aki gázzal szeretné befejezni a pörzsölést, az hozzon magával gázpalackot és pörzsölõt!)
A feldolgozáshoz a csapatok megkapják a teljes fél sertést, amelybõl kolbászt és hurkát kell készíteniük, valamint egy más fajta disznótoros terméket (specialitást). A hurka elkészítéséhez 2 kg. rizst biztosítunk. A rendezõség az elkészült termékekbõl 3-3 kg. kolbászt és hurkát kér vissza, a többi termék, hús stb. a csapatoké marad. A sertések feldolgozása és az asztalok feldíszítése az udvaron felállított sátrak alatt történik. (Azon csapatok számára, akik csak vasárnap utaznak haza, a rendezõség biztosítja a termékek õrzését és hûtését.)
A termékeket 13.00 órára kell elkészíteni, és az asztalt a zsûrizéshez feldíszíteni. A zsûrizéshez kérünk elkészíteni egy kb. 10 dkg-os kolbászt és hurkát is, amelyet megsütünk, hogy a termékek ízletességét is bírálni lehessen.
A versenyzõ csapatoknak reggeli, ebéd és jó hangulat biztosítva lesz!
A zsûri elnöke Benke László mesterszakács.
Nevezési, részvételi díj: 10.000 Ft/csapat, amit a helyszínen kell befizetni.
A rendezõk biztosítják: – az élõ sertést, – a pörzsöléshez szalmát, igény szerint fatüzeléses pörzsölõt (kérjük elõre jelezni!), – üstöt, üstházat,
– rizst,
– gádorosi pálinkát sertéskörömben kínálva.
A csapatok biztosítják: fûszerek, valamint bél, eszközök (edény a hurka, kolbász keveréséhez, kézi húsdaráló és töltõ, kés,
vágódeszka, stb.).
Értékelési szempontok: népi, nemzeti jelleg vagy hagyomány bemutatása (öltözet, eszközök, feldolgozási technikák stb.): „kiemelt szempont” a sertés leszúrása, pörzsölés, tisztítás, felbontás szakszerûsége, alapanyagok kezelése, feldolgozás módja, higiénés követelmények betartása, elkészített termékek ízletessége, állaga, érzékszervi vizsgálata, súly- és szalonnavastagság saccolás, asztaldíszítés.
Nevezési határidõ: február 23-ig írásban vagy telefonon lehetséges:
Polgármesteri Hivatal Titkárság 5932 Gádoros, Kossuth u. 16. Telefon: 68/490-331, e-mail:
gadoros@gadoros.hu.
Minden csapatnak jó felkészülést és eredményes versenyzést kíván a rendezõség.
Kedves Versenyzõk!
A rendezõség minden résztvevõt szeretettel vár egy hangulatos bemutatkozó estre és vacsorára a gádorosi Közösségi házba a Disznótoros Nap elõestéjén, március 6-án 19.00 órára!
Dr. Prozlik László
polgármester

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.