Kakaspörkölt – a Mami tudja legjobban…
82 csapat 102 bográcsban főzte a kakast szombaton az ifjúsági ház melletti Kurca partszakasz mindkét oldalán. A kíváncsiskodó már messziről láthatta, hallhatta, sőt érezhette, nem mindennapi események részese lehet.
A harmadik szentesi Szárnyas Napok Gasztronómiai és Sörfesztivál minden napja tartogatott látványos meglepetéseket. Sok-sok vetélkedő, ízletes kuriózum, sörkülönlegességek, édességek és az elmaradhatatlan bográcsozás teszi egyre népszerűbbé a rendezvényt.
A hangulatot tovább fokozták a koncertek, a színpadon is mindig történt valami azok számára, akik az óriási sátortérben időztek a legszívesebben a nagy melegben.
Szombati hangulatjelentésünket a bográcsok környékén rögzítettük. A Kiséri Állatovosi Rendelő és a szentesi kutyabarátok “kutyaütő” receptet hoztak össze a bográcsban. Dr. Dobos András főzőmestert édesanyja látta el hasznos tanácsokkal, hogy a népes társaság ne csalódjon a főztjében. Ám ő, mint mindig a szakmában is, a maximumra törekszik, ezért olyan titokzatos fűszerkombinációt hozott össze, ami pörköltjét egyedivé tette, a kóstolgatók megelégedésére.
A Hunor Coop Zrt. által szervezett, hamarosan következő Lecsófesztivál is képviseltette magát a rendezvényen. Természetesen lecsós kakast készítettek, amit jó étvággyal fogyasztott el a szentesi-fábiáni társaság.
A Gerendi család KOKOVEN fantázia néven alkotott főzőcsapatot. A fiatal anyuka a családi kakasfőzést időzítette a fesztiválra, vörösboros kakasukat a nagyapa, azaz retró papa kavargatta, ízesítette valódi retró finomsággá.
A csapatok különböző egyedi ötletekkel rukkoltak elő. Voltak, akik darts játékkal ütötték el az időt, amíg az étel elkészült. Mások a terítékbe adtak bele mindent, ami látvány. Azonban többen az egységes megjelenésre voksoltak. Az Üdülőközpont kollektíváját parti sátraik különböztették meg, de még az is érdekesség, hogy ásványvízzel főzték pörköltjüket. Jelenlétükkel értékeikre, szolgáltatásaik sokoldalúságára hívták fel a figyelmet.
Az Üdőlőközpont új igazgatója, Márton Mária a zsűri egyik tagja volt, Dömsödi Imre mesterszakács, (Szentesi SÉF Kft.,) Rácz Félix, a Felix Promotion és más, a boxhoz kapcsolódó szervezések atyja társaságában. Hozzájuk csatlakozott Nacsa József, a CsM-i Kereskedelmi és Iparkamara Vendéglátás, Turisztikai Szakosztályának elnöke, valamint Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója, a zsűri elnöke. Feladatuk nem volt egyszerű, ki kellett választaniuk az első három helyezett legkiválóbban teljesítő csapatot, és különdíjakról is döntöttek.
Hosszas, komoly mérlegelés után, a csapatok többszöri végiglátogatását követően úgy határoztak, hogy a “Mami” csapata kapja idén az elsőségért járó kupát, maguk mögé utasítva a már tapasztalt Gasztro Ördögöket és a Kakasfőzők Gyöngyeit, persze kupa nekik is járt.
Minden további résztvevő csapat emléklapot vihetett haza. Esetükben az elkészült étel íze, illata, színe és állaga mellett az is számított, hogyan készítették elő a főznivalókat. A legszebb megjelenésért járó különdíjat a Pálinkakasok kapták, de a legvidámabbnak bizonyult Iringó táncsoport is különdíjban részesült. A legfiatalabb kakasfőző idén egy 7 éves kislány lett, aki a bogrács körüli szorgoskodásával hívta fel magára a zsűri figyelmét.
S most evezzünk odébb a Kurcán. A rendezvény Sörkalandtúrája is ezen a napon zajlott. A magukra a figyelmet felhívó csapatok lázas izgalommal készültek a megmérettetésre, s természetesen mindannyian győzni akartak. A tavalyi bajnok (S)ördögök idejekorán kezdték a bemelegítést, ami a döntő küzdelmek rovására ment, így a csinos “Tébolyda” hölgyek elsörölték előlük az elsőséget. Lám, járj lassan, és tovább érsz! A Bajor család, Baksa Mónika ötletgazda, Drendáné Kata, a hölgyek ruhájának készítője, valamint Pócsik Zoltán a libadarabolóból tavaly Ludas Matyi és lúdjaiként debütált. Ezúttal a vetélkedő leglátványosabb, stílusosabb jelmezében emelte a rendezvény színvonalát.
Gratulálunk nekik az ötlethez, nagyon szépek, helyesek voltak.
A Parkerdő Otthon dolgozói a Dülledt szemű vízicsirkék nevet választva egy teljesen új állatfajt “klónoztak”, még szerencse, hogy csak a játék kedvéért. E faj szakmai leírása humorban nem szenvedett hiányt. A Vegyes felvágottak újonc gárdája is nagy hangsúlyt helyezett a köllemre. Ám nagyon komolyan vették az “edzést” is, hiszen edzője is volt a csapatnak, aki dobozos sörökben mérte a szárnysegéd, a főcsirke és társai ráhangoló adagját. A csapatokra öt sörözőben vártak feladatok, amelyek szerencsére nem csak a sörivásról szóltak.
Végezetül a Hungerit Zrt. faháza táján kíváncsiskodtunk. A csinos marketingesek a cég legújabb termékeiből kóstoltattak a három nap folyamán. A mintaboltokban hamarosan megjelenő Pipi májast, a Csirkemell csemegét és a Kecsupos virslit így nagyon sokan ismerhették meg. Bizonyára szívesen teszik majd a szülők a gyerekek uzsonnás táskájába a termékek felhasználásával készült szendvicseket is.
Kép és szöveg: Dömsödi Teréz